Wednesday, 31 March 2010

~bosan sangat ke nak kahwin wei??!!~


gambar ni aku dapat dalam email tadi..ni kalau laki aku yang buat perangai macam ni time dok bersanding..aku bukan gelak macam pompuan tu..aku buh penampo sebijik kat dia..haha..amek ang..tak kire la ang laki aku ke apa..dah buat perangai tak senonoh macam tu..ang ni nak kawen ke tak mau..boleh pulak p tido atas pelamin..hampeh betul..kot ye pun ngantok..tahan2 le..kot ye pun bosan agak2 le nak p ternganga tido kat situ..adoi la..macam2 hal betul..


memula tadi aku tengok nak tergelak gak weh..tapi kalau jadi kat aku takdenye aku nak gelak..mau aku nangis kot..malu weh..ramai tetamu tengok..dah la dok bersanding atas pelamin..dah rupe pelamin anganku musnah kalau laki aku buat perangai rupe gini..huhu..


buat bakal pengantin..ni pesanan aku..yang lelaki tu sebelum hari persandingan pastikan tidoq cukup2..bukan ang nak kena buat kerja apa sangat pon..ang kan raja sehari..kerja ang dok ngarah orang ja buat kerja..nak kata pas nikah ang dah leh 'buat kerja' dengan bini ang dak kot..ingat mak pak bini ang nak bagi ka walaupun dah halal dan boleh tidoq bersama dah..mesti tak bagi punya..pas selesai kenduri baru ang dapat green light..ingat tu!!! pastikan cukup tidoq..


yang pompuan pon sama..tak payah ang nak pening pala pikiaq tu ini..dah ang serah kat orang2 tertentu handle..ang biaq depa buat kerja..ang pantau2 ja..kang tak pantau jadi len pulak..ang jangan p nyebok sama p berganding bahu buat kerja depa sudah..bukan ang tak bayaq..biaq depa yang buat..ni boleh tahan la lelaki yang tidoq..kalau pompuan aku tak tau la nak kata apa..ish3..ingat tu wahai pengantin pompuan..dapatkan tidoq yang berkualiti..pesan sama kat laki ang..kang jadi lagu ni pulak..sadis je..huk3..




bisik2::kalau encik 'tom cruise' aku buat macam ni nanti..tau la dia apa nasib dia..haha..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~Sebab musabab aku suke berkepit bawah ketiak mak aku..(^_^)~

"woiii..dah tua2 pun nak berkepit bawah celah ketiak mak lagi ke???"




Eh? Hang kata kat sape ni? Nak tahu ke sape? Aku la tu. Hahaha. Ada kawan-kawan yang sound aku macam tu sebab aku tak mau p cari kerja jejauh. Jahat weh angpa ni. Huhu. Bukan aku tak mau la. Aku tak hingin je. Best ape dok berkepit bawah tiak mak aku. Mak aku la weh. Suka hati aku la. Dok dengan mak best tau. Makan minum pakai semua terjaga. Sebab aku ni kan pemalas dekat rumah. Time belajar dulu dok kat hostel pandai pulak berdikari. Hak3. Ala..dok rumah kan leh manja2 dengan mak.




Sebenarnye aku tak mau p jauh sebab aku nak jaga mak aku la weh. Dia tinggal sorang tau. Penat aku  explain banyak kali kat angpa. Tak paham bahasa betoi la angpa ni. Haha. Amek kau sebijik aku sound. Tak payah la pujuk aku. Bagi suggestion kat aku. Suruh aku pergi cari kerja kat KL nun. Tak mau aku. Kos hidup tinggi. Kang gaji aku habes cenggitu je weh. Camne aku nak bagi kat mak aku pulak. Kang aku je yang dok mintak duit kat die sebab gaji aku tak cukup nak wat belanja. Ish ish ish. Derhaka gila. Sebab tu aku tak mau weh. Aku tak mau derhaka dengan mak aku. Fuuuuhhh..gile baik. Anak sape la ni? Hehe.




*tu ha mak aku..amik gambaq curi ni..payah beno nak amik gambaq..
suka ngelat mak aku ni*


Bukan aku tak berusaha cari kerja kat penang ni ha. Berlonggok dah aku mintak. Rezeki je belum nak dekat lagi. Sabar la sikit. Mana tahu pasni rezeki aku melimpah ruah. Kang tak tahu nak pilih yang mana satu pulak kang. Eh? Orang kata, kalau kahwin rezeki melimpah ruah. Ye ke? Tetibe rasa nak ajak encik CH kahwin. Sayang jom kita kahwin! Hoho. Gile gatal aku ni. Ikut angpa la nak kata aku tak fikir untuk diri aku pun. Yang penting tanggung jawab aku sebagai anak kepada mak aku. Kang kalau aku derhaka kat mak aku kang nanti aku dah tua anak anak aku pulak buat macam tu kat aku. Tak nak aku weh. Huhu..


Sebab ape aku kata aku kena jaga mak aku? Sebab yang masih belum kahwin aku sorang je anak dia ni ha. Adik aku dah selamat dah jadi bini orang 2 tahun lalu. Dia ikut laki dia stay melaka la weh. Kakak aku pon dah selamat jadi bini orang 5 bulan yang lalu. Dah nak jadi mummy pun. Lagi 5 bulan nak meletop. Haha. Dia pun ada hidup dia sendiri dah. So, sape la yang tinggal? Tentu la aku, cik sha angpa ni ha. Bukan adik aku tak ajak mak aku stay dengan dia. Tapi mak aku yang tak mau. Dia sayang rumah arwah abah aku yang ditinggalkan ni ha. Pastu dia kata..aku ni masih tanggung jawab dia lagi sebab belum lepas jadi bini orang. Wakaka. Ni sape yang nak jaga sape ni? Terbalik pulak dah. Haha..




*slim dan gebush nye aku masa ni..T_T*


Owh..serius rindu gila nak tangkap gambar famili macam ni lagi. Ni gambar 3 tahun dulu kot. Masa aku dok belajar lagi. Balik cuti semester pergi le tangkap famili potret kat kedai. Sebab aku balik setahun sekali je. Huhu. Orang susah la katakan. Nak balik beli tiket flight pun tak mampu. Padahal p belajar kat sabah je. Hoho. Sekarang kalau p amik famili potret dah tambah lagi 2 orang la eh. Abang ipar dan adik ipar aku. Dah ade 2 lelaki dalam famili aku sekarang. Eh! Kejap. Aku rasa ada kot famili potret amik ramai-ramai masa kahwin kakak aku hari tu. Haaa..ni dia. Ada arwah tok lagi (tetiba rindu kat tok..huhu..). Budak laki kenit tu anak maksu aku yang menjadi anak asuhan mak aku. Kira adik aku jugak la tu. Hehe..



*keluarga besaq aku*


Sekarang aku dalam proses nak mencocok cocok jarum lagi kat encik CH untuk mencari kerja kat penang pulak. Sementara ni biar la die kerja kat selangor nun. Sambil tu aku nak suruh dia cari keja kat sini. Wakaka. Gile jahat aku ni. Suka suruh dia berkorban untuk aku.Dia pun macam dah bersetuju je masa bincang memain Hari tu. Hehe. Mana tahan jejauh weh. Nanti gaduh lagi macam hari tu. Huhu. Ok mak! Anak mu akan berusaha memujuk bakal menantu mu itu supaya transfer bekerja kat sini. Itu syarat mak aku bagi kat dia weh kalau nak kahwin dengan aku. Haha. Padan muka dia.


Ok la weh. Dah lewat ni. Kerja dok merapu je aku ni ha. Kang tak terbangun sahur lagi macam semalam. Tapi dah niat kena la pose gak walaupun tak bangun sahur. Haha. Selamat malam semua. Aku nak p tidoq kat celah tiak mak aku pulak ni. Mak aku lama dah berdengkuq tuh. Ngahaha. Eh..aku tak tipu tau! Memang tetiap malam aku tido dengan mak aku la weh.






Bisik2:: Jangan kata aku anak manja eh. Nanti aku ngengade nak manja2 dengan mak aku. Pastu nanti mesti adik aku jeles sebab die jauh kat melaka. Haha. Sukenye aku!!


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, 30 March 2010

~meh kite terjah blog cik konah..sempoi!!~

ok..ni 1st time aku buat blog review..sebab aku betul2 tertarik dengan blog cik konah ni..gile sempoi..aku suka baca ayat2 die yang selamba tu..memang gelak guling2 pecah perot aku baca..nak nangis pon boleh jadi gelak..wakaka..mekaseh la cik konah..memang ang ni penghibur di kala duka..walaupun aku tengah hepi skang ni sebab masalah semua dah setel dengan cinta hati...alhamdulillah..dah aku hepi maka semasa membaca setiap entri cik konah ni aku tergelak la kuat2 seorang diri..sampai mak kata aku gila gelak sorang2..sampai ati mak kata anak mak gila..wuu..


ni ha aku ada capture sikit rupe blog cik konah..dia punye header tu pun dah kelakar ok..cube belek betul2 apa ayat2 yang ada kat header tu..pastu aku mula la membelek satu persatu entri cik konah ni ha..pas baca satu entri ketagih nak baca entri yang lain..macam dapat dadah la pulak aku ni ha weh..hahaha..serius best..walaupun dia membebel panjang berjela..(maap le cik konah kata ang membebel)..tapi aku suka ok..sebab aku pun kalau membebel memang panjang berjela jela tak hengat dunia..sampai terlebih muatan panjang..kira boleh geng dengan aku la cik konah ni..ngahaha..gimme 5 cik konah!!!





aku belum habes baca lagi semua entri cik konah ni sebenarnye..tapi hati tergedik2 nak tulis entri pasal blog dia..haha..sampai ayat ni letrik rumah aku pun syot..suis utama jatuh..sebab guruh kat luar kuat nak mati..lappy cabuk aku ni pun mampuih le sebab aku pakai letrik..bateri laptopnye dah takleh berfungsi..maklum le cabuk la katakan..4 tahun dah umo lappy aku ni ha..hampeh betul..sakit ati aku..hangen je rasa..aku tengah syok2 sendiri nak buat review blog cik konah ni tau..potong stim betul..dah aku terlupe apa aku nak tulis tadi..haishh..


ok..sambung balik..ape aku nak cakap tadi eh??hmmm..haa..pasal ciri2 blog cik konah ni ha..aku tengok follower cik konah ni tak ramai..ada 20 je termasuk aku..akulah yang ke 20 tu..hek3..cik konah ni comel je aku tengok walaupun dia kata dia gumuks..sila jangan kembang ye cik konah..wahahaha..tapi blog cik konah ni sumpah best la bagi aku..walaupun takde la berinfomasi sangat..lebih kepada personal kot blog cik konah ni..tapi sangat terhibur dengan semua entri2 beliau..santai ok..best baca..untuk hilangkan stress ke hape..memang setiap entri beliau ni setakat yang aku baca, semua nye buat aku tergelak terkekek kekek sorang diri..tak percaya??p la jengok sendiri blog cik konah ni kat sini>>CIK MARKONAH




bisik2::eh..dah la..aku nak sambung baca entri kat blog cik konah..bubye..
CIK MARKONAH..saya promote belog cik konah ni..takde adiah ke??muahahaha..
rajin2 le update eh cik konah..ai like ur blog..(^_^)





Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~merepek meraban di pagi hari..~

adui..pagi2 dah dapat morning call dari ofismate maksu aku tanya pasai backdrop flash tu..huhu..nasib baik hari ni aku bangun awal..kul 8 dah terbeliak biji mata..kalau tak kul 10 baru nak bangun..kalau dah tido balik pas subuh..jangan harap aku nak bangun awal..huik??kantoi..keh3..rutin harian penanam anggur macam aku ni ha..tu je la..tak boleh pakai punya anak dara..hak3..


adui..bila nak kena panggil temuduga ni..banyak dah tempat aku mintak..takkan takda satu pun yang sangkut..ke gambar aku dalam resume tu buat orang macam tak yakin je nak amik aku kerja..kah3..ni ha gambarnye..macam budak sekolah je aku tengok..orang lain tengok ntah kata ape pulak..layak ke muke camni nak kerja..hak3..nape aku senyum nampak pelik ni??wakaka..memang aku tak reti nak senyum le..sumbing je aku nengok..bulatnye muke aku...waaaa...ngata kat diri sendiri nampak cik sha..haha..


*chumill tak aku??wakaka..perasan!!!*


uiii..biol lak pale otak rasa nak cari idea wat backdrop flash ni..huhu..ala..rileks le brader..ade 3 minggu lagi..haha..sesuke hati aku je..yela2..aku tengah bertungkus lumus buat le ni..jap g aku sambung wat lain..haha..nak merepek meraban dalam blog ni dulu..huuu..nak rileks jap pale otak..sat g petang nak format laptop anak mak angkat aku pulak..ni tengah sibuk mendownload laptop dia punya driver..huhu..oooiii..bz ngalahkan orang bekerja aku ni ha..hampeh je..bz konon..hik3..


emosi aku dah stabil..tu yang mai gila2 balik..hak3..camtu la aku..emosi macam angin ribut taufan..jap ok jap tunggang terbalik..huhu..memang aku tabik spring la kat sape2 yang boleh tahan dengan perangai aku yang pelik bin ajaib ni..terutama encik 'tom cruise' aku tu..aku buat la perangai macam mana pun dia tetap bersabar..nasib baik dapat orang penyabar macam dia..kalau tak lama dah kot aku kena tinggal..huhu..




bisik2::pagi2 aku dah merepek meraban..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~slurpppp...yummy!!!~

tadi iklan nuffnang dok tergedik2 menari kat tepi blog aku ni ha..www.slurpee.com.my punya..comel je..aku pun teringin nak tengok pasal ape iklan tu..jadi aku click le..eh??boleh ke click sendiri eh??lantak la..aku nak sangat tengok pasai ape..hehe..


belek2 sat website tu tadi..rupe2nye pasal pertandingan video..promote minuman slurpee 7E..the coolest drink on earth katanye..ooo..kena submit video la ni..dah nama pertandingan nye My Funniest Slurpee Video..kena rakam satu video yang kelakar tentang minuman ni ha..banyak gak yang dah masuk..eh??banyak ke ramai ni??haha..tibai jek la..sama je maksudnye tu..


dalam banyak2 video..yang ni paling kelakar la bagi aku..sebab ape aku kata kelakar??sebab ekspresi muka depa yang selambe je tu walaupun takde dialog macam video2 yang lain..yang muke pompuan tu paling aku tak tahan tengok..pastu muke laki tu dok tercengang2 tengok pompuan tu..hehe..nah la korang tengok sendiri..nak tengok lagi banyak video p je kat sini>>www.slurpee.com.my






hehe..nice kan??ade ke sape2 nak join contest ni??banyak lagi masa kot..p la jengok sendiri website tu eh..malas nak cakap banyak2..nak tido dah..kang tak terbangun lak sahurnye..sok mahu puasa lagi..owh..tinggal lagi 5 hari..chaiyok2 cik sha..


bisik2::best ke air ni??nanti nak try p beli la..hehe..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~terima kasih pada yang sudi berkongsi rasa..~

entri yang sedikit ceria..nak ucap terima kasih dekat encik hafiz a.k.a embun di tengah malam sebab bagi award ni kat aku..terima kasih jugak sebab listkan blog aku dalam list BLOG WARNA WARNI..memang warna warni pon blog aku ni ha..macam2 cerita aku sumbat dalam ni..orang utara kata carca marba..hek3..dah nama tajuk blog aku pun 'The Colours of My Life' kan??bahasa melayu nye ape??Warna Warni Hidupku la ye tak??eh2..macam nak sama je dengan nama blog tuan pemberi award..baru aku perasan..hoho..ntah ape2 je cik sha ni..ngeeee..inilah awardnye..





anyway..thanx a lot..rasa sangat2 dihargai..ntah tang mana yang interesting nye blog aku ni dak tahu la..merepek meraban je banyaknye..hehe..tapi ape2 pun, award yang diterima ni serba sedikit menceriakan hari aku dan hati aku yang sedikit gundah gulana dan tak keruan tadi ni ha..hmm..thanx pada mereka2 yang telah memberi kata2 semangat kat aku dengan komen2 yang membina..sangat2 menghargai..sekurang2nye aku rasa ada orang yang prihatin dan sanggup berkongsi rasa dengan aku..


kekasih hati telah berjaya dihubungi..penjelasan tentang kehilangan dia telah diketahui..hmm..betul la kata kawan2 blogger yang aku baca entri depa pasal percintaan jarak jauh tadi..kepercayaan, kejujuran, persefahaman perlu kuat kalau nak kekal dalam hubungan cinta jauh berbatu2 ni ha..semoga jodoh aku dan dia kuat..mudah mudahan..amin..


bisik2::sedikit lega bila si dia dapat dihubungi balik..alhamdulillah.
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Sunday, 28 March 2010

~owh..hati..nape tak keruan ni??~


owh..sangat tak suke bile rasa macam ni datang..

seriously, i dun like this kind of feeling..

please go away..

huhuhu..nape rasa camni ni..

tak suke la..

tak sedap hati..curiga..marah..sedih..

pastu mula la nak fikir yang bukan2..

jahat sungguh perasaan ni..

owh, perasaan yang jahat..

tolong lah pergi!!

jangan buat aku macam ni..

habis semua kerja aku nak buat tak menjadi..

otak asyik dok fikir yang bukan2 je dari tadi..

ada ape2 bad thing ke yang jadi ni..

atau sengaja nak jauhkan diri..

ape aku fikir ni??arghhh..

tetiba rasa tension..

help me!!!




bisik2::entri paling pendek dari aku..sebab hati rasa sungguh tak keruan saat ni..T_T

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Saturday, 27 March 2010

~owhh..idea!! tolonglah datang..~

dok mencari2 idea nak wat flash banner macam ni untuk event maksu aku nanti..huu..tapi sempat lagi berblog..keh3..tengah takde idea..ni setahun yang lepas aku buat..uhuk2..tensen nye la aih..susah beno nak dapat idea nye..tak tolong kang, maksu aku sendiri pulak yang mintak tolongnye..memang tak sampai hati la aku nak tolak..uwaaa...owh, idea!! tolonglah datang..memang berkarat tahap melampau dah otak aku ni ha..dah lama tak polish..dah keje nye asyik membesokan badan je kat rumah..wakaka..






hurmm.. tadi bertungkus lumus aku mencari cara nak post file SWF ni kat blog ni ha camne..payah bebeno la aih..last2 berjaya jugak..weee..aku buat ni guna macromedia flash 8..dah lama tak explore ni dah lupa sikit camna nak buat bagi yang efek gerak2 macam tu..nak kena main dengan timeline..aduiii..walaupun yang ni takde la cantik dan hebat mana..tapi bagi aku susah tau nak buat kalau takda kemahiran..huhu..maksu cakap yang untuk tahun ni dia nak ada banyak2 sikit pergerakan..macam perkataan tu ke bergerak2..aiyoyo..nak kena belek coding la pulak ni..uhuk2..



hmm..ada lagi berapa minggu je ni aku nak setel wat menda alah macam ni..uwaaa..harap2 aku berjaya la mendapat idea nanti..kalau dah siap nanti aku tempek lagi dalam blog ni eh..sape2 yang rasa nak komen ke nak ngutuk ke nak bagi idea ke sila2 la..aku terima je dengan hati terbuka..huhu..




bisik2::harap2 aku berjaya la siapkan dalam masa terdekat ni..amin..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~dah genap 4 bulan..rasa macam nak ganti lain je..~

eh2..ari ni 27 mac eh??loo..macam tak percaya je..dah genap 4 bulan aku merepek meraban dalam blog sewel aku ni ha..keh3..macam2 ada dalam blog ni..yang berinformasi sikit je kot..yang lain aku merepek meraban suka2 hati aku je..maklum le..aku kan hobinye membebel..dah takde sape nak dengar aku membebel aku menaip le..panjang2 pun takpe..bukan orang kesah pun..yang rajin nak baca, bacalah..yang tak rajin tu, faham2 sendirilah kan..tu ada tanda pangkah kat hujung browser tu..click je..aku tak kesah..heee..


mula2 dulu tujuan buat blog ni konon2 nak berbisnes la..ceh..angan2 je tinggi melangit..last2 jadi blog personal..carca marba..sumbat segala macam dalam ni..hik3..nanti2 la aku fikirkan..nak proceed ke tak dengan angan2 aku nak berbisnes tu..kalau jadi nanti aku buat blog baru..khas untuk bisnes2 punye..bilanye tak tahu lagi la kan...tengok je la nanti..hua3..


ermm..dok tengok kawan2 blogger yang lain asyik dok tukar template..ati aku pun tercuit dan tergedik2 la nak tukar rupe blog aku ni ha..tapi masalahnya aku malas nak browse cari template baru..dah le aku ni cerewet..aku suka yang simple mimple je..tak suka la yang sarat2 sangat dengan 'hiasan2' @ 'corak2'..semak je mata aku tengok..rimas..kalau yang simple pun aku tak nak la yang simple sangat..nanti tak lawo..biar simple tapi lawo..tu yang susah nak cari tu..huu..




ni le rupe blog aku sekarang..simple je kan??tak lawo langsung..wakaka..tapi perasan bajet lawo..lantak la..blog aku kan..aku yang belek tiap masa..hehe..ayat tak mau kalah cik sha ni..hmm..tapi rasa macam nak tukar lain la..tengah pertimbangkan la ni..nanti mood rajin aku nak mencari template aku tukar la..hehe..


dulu aku punya nama blog ni "The Journey of My Life"..pastu aku tukar lak jadi "The Colours of My Life"..tapi rasa macam nak tukar lagi la pulak..tengah dok cari idea ni..hehe..nama blog je tukar..tapi kata2 hikmat tu aku tak tukar..reka sendiri tu..jenuh pikir ayat terbaik punya..dah la otak berkarat..keh3..




ni 1st header tuk blog aku..




ni header yang 2nd..



yang ni pulak yang sekarang ni ha la..



pasni header tu aku nak tukar jugak la..keh3..sekarang tengah bz mencari idea nak buat flash banner tuk maksu aku punya event nanti..adoi..berkarat otak ni ha..berpinar2 nak cari idea..aku dah tak creative macam dulu dah la..huhu..takpe2..yang penting usaha kan..shahada san, ganbatte ne!!


bisik2::patut ke tak aku tukar template baru eh??hmm..nanti aku fikir2kan..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~A.B.D.U.L..apa tu???~

*gambaq ihsan abang google*


A.B.D.U.L = Angkatan Buaya Darat Udara Laut..wakaka..mak aku la ni..lawak gila..ntah macam mana la dia boleh reka benda alah ni..kata dia time dia muda2 dulu lagi ayat ni dah fofular..tadi la aku dok belek2 FB kazen aku..dia tempek berlonggok2 gambaq dia dok berkepit dengan tunang dia..depa baru bertunang..kenal sebulan terus tunang..lepas raya mungkin kenduri la kot..jadi depa p tangkap gambaq pre-wedding..tempek dalam FB banyak2..aku usha je la..sebab gambo depa shoot semua cantek2..aku kan suke photography..pastu mak aku sebok tengok sama..


tengah dok belek2 tu mak aku tanya la laki tu kerja apa..kami tak kenal dengan budak laki ni..kazen aku tunang pun tak panggil kami p..depa wat famili depa je..so, kami tak tahu ape2 la..dapat tahu perkembangan pun melalui FB..gile canggih..wakaka..dah mak aku tanya aku habaq la yang laki tu mat terap..mat terap tu maksud die askar tau..terap tu singkatan dari meniarap..ni perbualan aku dengan mak tadi..


"hmm..laki tu kerja apa??"


"mat terap.."


"ooo..mak ingatkan polis..rupanya askar..habaq la tadi 3 abdul.."


"3 abdul??pa dia tu mak??kan kakak dok habaq dia ni mat terap dulu..mak ni.."


"A.B.D.U.L..A Angkatan..B Buaya..D Darat..U Udara..L Laut.."


"huk??apa tu mak??"


"laa..ang ni..tentera kan memang buaya..baik yang kat darat..kat udara..kat laut..semua buaya.."


"wakaka...mandai ja mak ni.."


tu la antara dialog aku dengan mak..memang tak bleh blah la mak aku ni..boleh pulak dia cakap macam tu..hik3..tapi betul ke weh golongan2 tu jenis 'buaya'??segelintir je kot kan..lagipun famili aku pun ade yang keje dalam bidang ni..arwah atok..arwah abah..abang ipor..tak boleh la nak samakan depa semua tu 'buaya' kalau segelintir je yang macam tu..sian yang bukan jenis 'buaya' tu..sebab nila setitik rosak susu sebelanga..hehe..




bisik2::baru2 ni Hari Polis ek??selamat menyambut hari polis la buat semua polis2..semoga jujur berkhidmat untuk negara..hapuskan jenayah!!hik3..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~tulis jawi susah ke??~

fuhhh..baru selesai siapkan kerja ofis maksu aku yang dia mintak aku tolong buat..pastu aku buat lak kerja sekolah anak dia yang bongsu tu merangkap adik aku la..sebab mak aku asuh dari kecik..ni ha budak pemalas yang suka buat perangai dan paksa aku siapkan kerja sekolah dia..si kecik yang kat tengah2 tu..kalau tak buat dia ngamuk2 pastu buat perangai..heiii..aku bukan boleh..rimas..aku membebel2 pun dia bukan kesah pun..


budak ni sangat2 la degil..kalau suruh buat kerja sekolah ada je la alasan dia..nama je ketua darjah..apo la..aku ni memang jadi orang suruhan dia je la..suka ngarah aku wat kan kerja sekolah dia..aku bebel2 pun takde guna..last2 nanti aku buat kan jugak..tak sampai hati..pastu aku tensen la tengok dia dok buat perangai bebai dia tu..haisshhh..


tadi petang dia pujuk2 aku suruh buatkan kerja agama dia..ayat terbaik punya nak pujuk.."ala..kakak kan pandai jawi..tolong la adik..adik tak reti.." tengok..membodek bukan main..ntah apa yang dia reti pun tak tahu la..tetiap ari balik sekolah ngadap laptop aku ni ha dulu..main game online..fardhu ain dia memang tak mau p dah..tak best kata dia..kelas panas..takda ekon..bapak berlagak adik aku ni..pastu dia kata tak suka belajar bahasa arab..susah..ustazah garang..tak best..macam2 la alasan budak ni..sabaq ja la..


ni ha la hasil kerja sekolah yang aku tolong buatkan tuk dia..aku takda la pandai sangat tulis jawi..sikit2 boleh la..angpa pandai tak tulis??baca tulisan jawi reti dak??kui3..kebanyakan kurang mahir la kot kan??bukan tak boleh langsung..aku baca jawi terer la..nak tulis tu takde la terer sangat..hek3..yang aku tulis ni pun aku tak pasti la semua betul ke dak..biar la adik aku tu ikut balik tulis dalam buku dia suh ustazah dia check..kang betul semua kang terkagum lak ustazah dia adik aku pandai tulis jawi..padahal tak reti pun..wakaka..


cakap pasal tulisan jawi ni..tetiba aku rasa macam patut je kerajaan wat signboard tulis jawi yang dulu kecoh sangat nak buat tu..tapi macam tak jadi je buatnye..hehe..tak la..aku rasa, tulisan jawi ni macam patut la digalakkan orang2 melayu islam kita ni belajar..bukan ape..kurang2 kita tak lupa..boleh membaca dan menulis tulisan jawi..dulu2 aku rasa macam ada je dalam satu paper tu khas untuk belajar tulisan jawi ni..sekarang aku tak tahu la ada ke tak lagi..dah lama sangat tak membeli dan membelek paper..hik3..


ape2pun aku rasa tulisan jawi ni patut la dipertahankan..kalau boleh diperluaskan dan digalakkan orang kita belajar..hehe..meh kita belajar sama2 tulisan jawi meh..nanti dah tua2 anak cucu tanya boleh la tunjuk skill yang kita terer baca dan tulis jawi..ki3..sebenarnye tulisan jawi ni kan tulisan dalam ayat al-Quran jugak..jadi sangat perlu la kita tahu..kan2??


bisik2::kena polish lagi ni camne nak bagi terer tulis jawi..T_T


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Friday, 26 March 2010

~Misteri kehilangan aku..~

Selamat hari jumaat semua. Semoga hari ini membawa keceriaan dalam hidup korang. Hari jumaat kan ari kebesaran tuk kita semua umat islam. Hari ni cukup dah 4 hari aku balik dari persembunyian aku ari tu kan? Janji nak update. Tapi tak terbuat. Sedikit busy la. Ade je hal aku ni. Macam la busy sangat. Hek3. Sebenarnye nak update pasal ni semalam. Tapi tak larat. Ngantok. Jadi jawabnye tido je la. Keh3.


Ke mana aku bersembunyi selama 4 hari ye ari tu? Sebenarnye aku tak bersembunyi kat mana-mana pun. Aku pergi KL je. Jenjalan kat sana g jumpa 'cinta hati'. Sebab hari ahad 21 Mac yang lalu besday die. Maka harus la aku turun sana g jumpa die. 6 bulan tak jumpe weh. Masa besday die la peluang yang ade tuk aku p jumpa si jantung hati aku tu. Lagipun dapat izin mak. Hehe. Mekaseh mak. Lebiu la. (^_^)




~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Aku gerak p KL pagi hari jumaat 19 mac. Malam sebelum tu semangat gila buat kek nak bawa tuk 'cinta hati'. Wakaka. Nasib kek aku sedap dan menjadi. Maklum le buat dengan penuh kasih sayang. Uwekkk. Pagi tu mak angkat dengan anak dia yang hantar aku ke stesen bas. Mak angkat aku cakap.."Sayang sangat la tu kat abang dia sampai besday pun sanggup p jumpa..p elok2 na..kim salam kat abang tu.." Wakaka. Mak angkat aku bagi pesanan sambil memerli aku. Ki3. Ape-ape pun mekaseh la mak sebab sudi hantar tunggu bas. Hek3.


Aku sampai KL petang dalam pukul 2 lebih. Memula bas kata nak drop kat Jalan Duta sebab Pudu tutup. Alih-alih berhenti kat Pudu gak. Apo la bagi maklumat salah. Sian kat 'cinta hati' aku sampai sesat-sesat nak cari Jalan Duta kat mana. Keh3. Sori la sayang. Salahkan pakcik bas tu ye. Heh. Lepas 'cinta hati' dah jemput p jenjalan jap kat Times Square sebelum die anto aku p kat tempat aku nak stay.


Sampai KL p tengok wayang. Apo la. Macam kat penang takde. Hek3. Saje nak spend masa dengan encik CH sebenarnye. Selalu tengok wayang sensorang. Ini dapat le peluang tengok berdua. Kami tengok How To Train Your Dragon yang 3D punye. Sumpah best gile. 1st time aku tengok 3D weh. Hari tu tengok Alice yang biasa punye je. Ini kire macam balas dendam la. Lepas tengok wayang pergi melantak. Pastu 'cinta hati' hantar aku kat tempat aku stay. Dekat dengan UPM. Sebab 'cinta hati' stay dalam hostel kat UPM tu. Nanti senang sikit dia nak jemput aku. Tamat hari pertama.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Hari kedua..pepagi pukul 10 lebih 'cinta hati' mai jemput aku. Nak p jenjalan lagi la. Tapi takde la jenjalan mana sangat pun. Aku turun sana pun nak spend masa yang ada dengan 'cinta hati' je. Pergi mentekedarah pastu lepak kat Mines main bowling. Dah lama tak main sebab aku takde kawan nak ajak main kat penang ni. Sangat tak puas hati sebab aku kalah dengan 'cinta hati'. Tensen betol. Tengok la tu aksi 'cinta hati' maen bowling. Terer la tu konon. Ada bunyi kedengkian kat situ. Hoho..


Petang sikit gerak pergi Times pulak sebab janji nak jumpa dengan BFF aku, cik hanum..owh..sangat gembira dapat jumpa dengan dia. Lagi sorang BFF, cik leha jual mahal tak mau jumpa. Kering takda duit kata dia. Takpa la. Dapat jumpa hanum pun dah syok sesangat. Rindu ok! Dia mai dengan kawan dia, cik Z. Lepak-lepak minum jap kat Timeless Penang. Sembang macam tak hengat dunia. Maklum la lama tak jumpa. Alahai..lupa nak amek gambar pulak dengan hanum. Huhu. Then hanum ajak pergi PWTC. Ada 'Book Fair'. Aku yang hantu buku ni apa lagi. Tanpa banyak soal terus bersetuju nak ikut. Bodek-bodek 'cinta hati' lastly dapat pergi. Hehe..


Dah pergi bookfair tu, haruslah aku sambar buku. Dapat satu buku pun jadi la. Nak beli novel 'cinta hati' dah jegil mata. Dia tak kasi aku baca novel. Huhu. Jadi aku pun sambar la satu buku motivasi Dr. Tuah. Hek3. Yang ni 'cinta hati' tak marah. Kat atas tu la bukunya. Ada Bagus..Bagussss. Sebenarnye, aku cari buku lain tulisan Dr. Tuah. Lama dah cari buku tu. Tapi tak jumpa lak. Sambar je la apa yang ada depan mata. Lepas puas merayau kat bookfair tu kami pun gerak la balik. Tamat hari kedua.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Masuk hari ketiga pulak. Hari tu aku plan nak pergi rumah abang ngah 'cinta hati'. Jadi aku pujuk la 'cinta hati' suruh bawak aku pergi sana. Rumah abang ngah kat Shah Alam. Bukan senang aku nak turun KL kan. Jauh pun aku paksa jugak 'cinta hati' bawak. Hehe. Sebenarnye, aku nak main dengan anak abang ngah. Lama tak tengok. Dulu tengok masa dia baru lahir je. Ini dah besar dah sikit. Mesti la aku excited nak tengok dia lagi. Makin comel la dak Damia ni ha. Geram aku. Rasa macam nak picit-picit je. Keh3. Ini la budaknye. Damia dengan bakal makciknye.


Hari ketiga ni la besday 'cinta hati' aku. Selamat hari lahir sayang. Umor dah 24 dah. Kerja rerajin ye. Kumpul duit bebanyak. Nanti nak kawen. Hehe. Takda la celebrate sangat pun besday 'cinta hati' ni. Hadiah kek besday aku buat sendiri dengan sehelai t-shirt dari aku dan sehelai t-shirt dari maksu aku yang die beli kat Medan. Itu je hadiahnye yang mampu aku bagi. Hari tu lepak kat rumah abang ngah sampai petang. Masa nak balik pulak hujan turun mencurah-curah. Aduhai. Tamat hari ketiga.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Hari last aku kat sana. Hari aku nak balik dah le. Huhu..sedih. Pukul 10 lebih 'cinta hati' dah datang jemput. Gerak p KL Sentral. Pergi cari tiket train. Aku nak balik naik train la pulak. Saja nak tukar angin. Malas nak naik bas. Sebab kalau boleh nak spend sisa-sisa masa yang ada dengan 'cinta hati'. Kalau naik bas anytime je ada bas. Naek ketapi, kul 9.30 malam dengan kul 11 malam je yang ade. Jadi ada la alasan aku nak balik lambat sket.


Lepas dah dapat tiket train, kami p lepak je kat Times. Encik 'cinta hati' kena migrain lak masa tu. Aiyoyo. Jadi takleh la jenjalan sangat. Aku sian kat dia. Jadi duduk melepak je la. Tengok ragam orang. Macam-macam ragam ada. Pelik-pelik benor. Depan orang ramai pun selambe badak je cium-cium. Melayu lak tu. Agak-agak la. Haishh. 


Bile migrain 'cinta hati' dah kurang sikit kami pun gerak la pergi KL Sentral balik. Cari-cari makan dulu. Nanti aku lapo lak atas train tu. Pemalas nak pergi kantin dalam train tu. Pastu sampai la masa aku nak naik train dah. Uhuk2. Sedih gile masa tu. Nanti ntah bila masa lagi la aku dapat jumpa 'cinta hati' pulak. Beliau hantar aku naik train, tapi dia tak tunggu train gerak. Sebab dia tahu nanti aku nangis. Wakaka. Terer betul! Tahu je isi hati aku. Hampeh je. Bila die pergi tu aku tak jadi la nangisnye. Sebab aku tak nampak dia. Bye sayang. Nanti ada rezeki kita jumpa lagi ok.


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Aku sampai stesen ketapi BM pukul 5 pagi hari selasa. Tunggu bas yang nak masuk taman aku. Kengkonon pukul 6 dah ade. Tapi hampeh takde pun. Sampai pukul 8 aku tunggu. Ngek betul la bas ni. Lastly aku tepon je kazen laki aku suruh datang ambik aku. Dah tak sanggup aku nak tunggu. Memula ingat nak naik bas je taknak susahkan sesape. At last terpaksa gak susahkan kazen aku. Dah le dengan perot aku meragam asyik letop-letop angin dalam tu sebab dah sampai masa aku p melabur. Wakaka. Sampai rumah terus cari 'bank', mandi, makan pagi dan terus terbungkang.


Itu la cerita nye misteri kehilangan aku. Pergi jumpa 'cinta hati' sempena besday dia. Mekaseh kat 'cinta hati' sebab sanggup luang masa untuk aku. Siap ambik cuti 2 hari sebab aku. Hehe. Lebiu la sayang.





Bisik2:: Bile dah lama tak jumpa, rasa happy gila walau dapat spend masa yang sekejap dengan insan tersayang kan?


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 24 March 2010

~aku..impianku..cintaku..~

untuk kali kedua aku telah di'tag'..sekarang aku nak tunaikan janji aku kat cik hana dan cik pinky la..mekaseh kat depa 2 orang ni sebab sudi menge'tag' aku..meh la baca ape aku nak merepek2 ni ha..keh3..aku kan suka merepek2 kalau jawab tag..kui3..


tajuk tag ni aku ubah pepandai aku ye..hoho..sebab kat blog cik pinky tajuknye "sepuluh..sepuluh dan sepuluh..ouh..aku di tag!"..kat blog cik hana pulak "siapa saya di rumah dan di samping rakan?"..tapi isi kedua2 tag ni sama je soklan nye..jadi ikut suka hati aku je la kan nak buh tajuk ape pun..hek3..jom layan..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


1. siapakah anda di rumah??
aku big boss dalam rumah ni..wakaka..kat rumah tinggal aku berdua je dengan mak..jadi aku suka buli mak..(anak derhaka sungguh aku ni..T_T)..hehe..aku memaen je la..takkan la aku nak wat mak aku macam tu..aku anak yang soleh solehah tau..kan mak kan??


2. siapakah anda di samping rakan?
tentulah aku jadi diri aku sendiri..aku lah yang bernama noor shahada..takde hipokrit2..aku jadi diri aku sendiri je..sape2 yang tahan dengan perangai aku memang kawan yang superb la..sebab aku ni emo nye macam ribut taufan..keh3..tak caya tanye cik hanum..tetibe hanum terlibat..haha..i can be a really good friends for those being nice with me..tak caya??meh kawan dengan aku meh..hehe..


3. 5 benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai..


KERJA :: nak kerja..nak kerja..nak kerja..hope dalam masa terdekat ni ada rezeki aku dapat kerja secepat mungkin..sok nak p temuduga..amin..mudah-mudahan dapat..doakan aku kawan2..huhu..



DUIT :: nak ade simpanan peribadi yang banyak melimpah ruah..hehe..bukan nak berlagak kaya..tapi nak bantu sara mak pulak le..asyik aku je perabih duit mak aku..sian mak..camne nak bawa mak p haji kalau aku asyik perabih duit die je dan aku takde duit..huhu..




RUMAH :: teringin nak ada rumah idaman sendiri..rumah dah ade dah..ni rumah yang aku dok numpang dengan mak ni ha..rumah arwah abah kasik kat mak..pastu mak pas kat aku pulak..jadi aku nak renovate rumah ni bagi jadi macam rumah yang aku idam2 kan..insyaAllah..



KERETA :: sape tak nak ade kereta weh..semua nak2..senang nak bergerak..p jalan2 merata..balik kampung ke..tak kena hujan pulak tu..sebab tu aku pun nak ade kereta sendiri jugak..tak nak la kereta sorong roda satu yang macam 'cinta hati' aku kata nak belikan tu..takde class betul la sayang ni..hehe..aku target kereta honda jazz..tak pun toyota vios ke..uik??demand nye..sila cari kerja dulu ye cik sha..huhu..takpe la..wat masa ni aku bercinta je dulu dengan yamaha lagenda aku tu ha..janji tak patah kaki nak bergerak..ngeee...




SUAMI :: wakaka..cik sha gatal menghela..eh??betul pe impian aku ni ha..sape tak nak kahwin??ang tak mau kahwin sudah..aku nak2..haha..tunggu encik 'cinta hati' dah cukup kumpul duit dan dah stabil..pastu baru boleh kahwin..sila bersabar ye cik sha..


4. siapakah nama pasangan anda?
encik tom cruise..eh..silap2..encik ton kurus..wakaka..hei..jahat beno ngata kat 'cinta hati' sendiri..ampun2..hehe..sori busuk..memain je..nama beliau ialah encik Ton Mohd Yusri..inilah beliau..owh..ensem..wink2..





5. ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda..
5 je ke??sikit nye..hehe..takda kata2 la yang boleh aku gambarkan betapa aku suka sangat2 kat 'cinta hati' aku tu..segala-galanya tentang dia aku suka..aku terima dia seadanya..macam dia terima diri aku yang banyak kekurangan ni ha..


6. bila tarikh anda couple?
ermmm..bila eh??ntah..tak tahu..hehe..kami takda pun declare2 tarikh..sendiri faham isi hati masing2..mula jatuh hati tahun 2005..dah lebih kurang 5 tahun dah pun..


7. apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
kenangan pahit sebab makan peria pahit..haha..ape aku merepek ni..alahai..pendek kata susah senang sama2 je..semua share..pahit ke manis ke..biasa la tu..adat bercintan cintun..


8. lagu tema cinta anda?
kalau bercinta kena ada lagu tema ke??tak tahu pulak aku..hek3..harap maap..kami takde lagu2 tema..lagu tema tu ape eh??hahaha..


9. apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?
perubahan??sayang..p wat pembedahan plastik sekarang..baru umi boleh nampak perubahan diri abah tu..wakaka..hei..ape la punye soklan ni..tak reti aku nak jawab..aku terima je diri 'cinta hati' seadanya..dia dah cukup elok dah pada aku..mana ada manusia sempurna..aku pun tak sempurna jugak..ade kekurangan kat sana sini..takkan sesuka hati aku je nak mintak die wat perubahan lak..janji dia seorang anak yang baik dan bertanggungjawab dengan famili dia dah..tu pun dah menunjukkan dia seorang lelaki yang baik..


10. tag 10 rakan anda yang lain..
alahai..lomah den bab2 nak menge'tag' orang ni..amik je la sape yang nak jawab tag ni ha..aku tag semua kawan2 blogger aku..habis cerita..tak payah pilih2..ehehehe..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


haaa..siap dah sesi merepek meraban aku menjawab tag..merepek meraban pun tu ikhlas dari hati kecik aku punya jawapan..pastu jari aku pun mula la menaip2 bila dapat respon dari otak aku..sekian..


bisik2:: sape rasa nak tag aku lagi??cepat2..aku suka jawab2 tag ni..haha..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~bila aku dah perasan cantik..~

waahhh..rindunye sama ini blog..5 ari aku tak jengok..tak merepek meraban dalam blog aku yang ntah ape2 ni..hek3..ke mana aku menghilang eh??ade la..nanti aku cerita dalam entri yang lain ye..heee..


sampai2 je rumah..aku terus bukak blog..sebab rindu punye pasal..hoho..ok2..aku tipu..sila jangan percaya..hehe..balik2 aku mandi2 terus terbungkang atas tilam tido tak ingat dunia..ngantok weh..nak tido atas train bukan lena sangat pon..eh2..terbukak cerita lak kat sini..hold2..nanti2 aku cerita bab tu..


tadi aku sebok berjalan kat blog2 kawan2 yang lain baca entri2 depa yang aku tertinggal..jenuh la jugak nak membaca..banyak lak tu..maklum la 5 ari aku bersembunyi..hehe..sampai berpuluh tab aku bukak..siap hang2 lagi mozilla ni ha..pastu berkali2 gak lappy cabuk aku yang dah uzur ni asyik terpadam sendiri..haish..hangin tul..kacau mood aku tengah semangat nak membaca..apa da..


pastu belek2 kat shoutmix..ada blogger suh aku ambik award kat blog dia..eh2??aku dapat award??terasa macam artis fofular yang menang award lak..hak3..perasan tahap melampau cik sha ni..abaikan ye..mekaseh cik Makiko S sebab bagi award ni kat aku..award ape yang aku dapat??nak tahu ke??



ni ha..aku dapat "BEAUTIFUL BLOGGER AWARD" la..beautiful??ok2..cukup..mula la nak perasan cik sha ni..hek3..mekaseh la..walaupun aku ni tak lawa a.k.a beautiful..tapi dapat gak award ni ha..boleh la wat aku rasa kembang idong sket..terharunye..hehe..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


memandangkan aku dapat award ni..nak la jugak aku share dengan kawan2 blogger yang lain..sharing is caring, right?? lagipun ada syarat2nye..maka kena la aku patuhi..(eh2..terskema lak ayat..haha..) syarat2nya aku kena hadiahkan pulak award ni kat 15 blogger yang lain yang aku rasa mantop (macam shamsul ghau ghau lak bunyik nye)..hehe..


kat sape eh aku nak bagi award ni??hmm..rasa macam tak adil je nak pick2 eh..aku ni tak reti nak pilih2 kasih ni..maka aku hadiahkan je la award ni kat semua kawan2 blogger aku yang lain dan kat peminat2 aku yang setia ikut blog sewel aku ni..my BFF wajib ye amik..cik hanum sila amik..ang tak amik aku tumbok ang..haha..yang lain2 pun sila la amik ye..jangan malu2..bukan senang aku nak bagi award ni..aiseh..ngee..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


ok..setel syarat yang pertama..syarat yang kedua pulak..hmm..aku kena describe 7 perkara tentang diri aku..camna nak describe ni??tak reti aku nak describe diri aku sendiri..uhuk2..kang termasuk dalam bakul pastu tetiba bakul tu terangkat sendiri lak..parah gak tu..haha..layankan je la eh..ni ha aku cuba describe sebaik mungkin pasal diri aku..


1. 'kanak-kanak terpilih'..tu gelaran my best boyfren (BFF) kasik..mr joe a.k.a fariedzal..aku tak tahu la apa motif dia bagi gelaran tu kat aku..mungkin sebab aku ni kecik sangat kot..(dulu2..laa ni dah kembang sket..huu..) tak pun mungkin sebab aku ni muka awet mude kot..nampak macam budak2 sekolah lagi walaupun dah tua..uwaa..


2. kalau orang tak kenal aku betul2..orang akan cakap aku sombong..maaf..aku memang pesyen itu gamaknye..kalau orang yang aku tak kenal dan tak berapa berkenan nak wat kawan memang cenggitu la aku punye respon kot..uhuk2..ampun..


3. jangan wat benda yang boleh wat aku akan membebel tak henti2 kalau tak nak panas telinga..haha..ok..aku pantang kalau ada benda yang tak kena pada mata aku ni..sat g macam machine gun aku tembak ayat2 cinta kat angpa..hak3..


4. besfren2 aku selalu cakap..'sha..ang ni lurus macam pembaris la'..maksudnye aku ni lurus bendul..mak aku pun cakap macam tu kat aku..huuu..sian aku..ye ke aku lurus??mungkin la kot..hanya yang rapat dengan aku perasan perangai pelik aku tu..hehe..


5. ratu ayaq mata..sikit2 nangis, sikit2 nangis..tengok cerita hindustan nangis..tengok drama sedih nangis..tak puas hati nangis..gaduh2 manja dengan cinta hati nangis..pendek kata aku ni memang kuat nangis la..tapi kalau benda tu betul2 menyentuh hati sanubari aku la..bukan la aku ni menangis tak bersebab..adik aku selalu panggil aku ni neng yatimah..kenal??ala..pelakon dolu2 yang kalau berlakon je asyik nangis keje die..sampai hati adik aku gelar aku macam tu..huu..nangis kang!!


6. aku dah jatuh hati dengan Dr. Tuah..sori cinta hati ku..tidak bermaksud mahu menduakan mu..hehe..idak la..aku setia pada cinta hati aku sorang je..sebenarnya aku suka membaca..dan Dr. Tuah yang telah buat aku jatuh hati nak baca buku motivasi..aku memang berminat dan betul2 jatuh hati dengan penulisan Dr. Tuah dalam setiap buku motivasi terbitan beliau..sungguh!!


7. suka budak2..suka kucing..suka hamster..suka masak (kadang2..hehe)..suka makan..suka tidor..macam2 suka lagi la..malas dah nak sebut..ki3..


yang lain2 pasal diri aku??hmm..rasa berkenan nak buat kawan dan nak kenal aku..sila lah daftar jadi kawan aku..hek3..sekian..laporan dari cik sha..


bisik2::mekaseh juga kepada yang sudi jadi kawan2 aku dalam dunia blog ni..suka2!!


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Thursday, 18 March 2010

~bakat anak2 kecil yang hebat berdakwah..~

aku baru sudah tengok rancangan Adik Adikku peringkat akhir kat TV1..sangat salute dengan JAKIM dan TV1 sebab kelolakan rancangan realiti macam ni..rancangan realiti yang berbentuk islamik macam ni sangat bagus untuk kanak2..untuk orang dewasa pun..aku sangat kagum tengok bakat budak2 ni berdakwah..cara penyampaian depa sangat bersahaja..tapi isi yang disampaikan memang memberi kesan..depa sangat bijak berkata2..sangat tulus dan sinis kata2 depa..tapi ada kebenaran..tanpa keberanian mustahil depa dapat sampaikan dengan begitu berkesan..aku rasa aku pun tak mampu nak buat macam depa tu..huhu..




untuk peringkat akhir ni, depa perlu berpidato atau dalam erti kata lain berdakwah tentang Rasulullah SAW..pengorbanan baginda..sunnah2 baginda..cara baginda berdakwah..peribadi baginda..segala2nya tentang Rasulullah SAW..aku suka cara budak2 ni olah ayat dan sampaikan pidato depa..sangat2 talented..walaupun depa diajar oleh mentor masing2..tapi kalau takda jati diri dan keberanian dalam diri..serta takda ilmu..mustahil depa boleh sampaikan dengan begitu cemerlang..sangat bijak bermain dengan emosi penonton..sampai aku yang dengar kata2 dakwah depa tu pun rasa nak nangis..bergenang air mata..

dan dalam rancangan ni ada seorang kanak2 istimewa yang berjaya ke peringkat akhir..dia buta..tapi Allah bagi kelebihan kat dia..cuba angpa bayangkan macam mana dia nak hafal setiap patah kata tanpa dapat melihat dan membaca??tapi dia boleh sampaikan pidato dia dengan cukup hebat..aku kagum tengok dia..walaupun ada kekurangan tapi terselit kelebihan Allah kurniakan untuk dia..tahniah buat ibu bapa dia juga sebab dapat didik dan pelihara dia dengan cukup sempurna..rezeki dia, dengan bakat dan kesungguhan yang ada dalam diri, dia berjaya meraih tempat kedua..

aku rasa..rancangan ni sangat2 la patut diteruskan..selain mencungkil bakat2 terpendam kanak2 dalam berdakwah..sekaligus dapat menerapkan nilai2 murni dan ilmu agama dalam diri kanak2 tu..aku salute dengan ibu bapa yang hantar anak2 depa sertai rancangan ni..bagi aku depa sangat hebat..mendidik anak depa dengan cara yang sepatutnya..sebab dengan menyertai rancangan ni anak2 depa dapat belajar ilmu agama juga..

dan sepatutnya rancangan macam ni la diperbanyakkan..bukan rancangan realiti mencari bakat menyanyi..kecik2 dah didedahkan dengan kehidupan macam tu..terus terang aku tak salute ibu bapa yang pergi hantar anak depa ikut rancangan realiti menyanyi macam tu..bagi aku takde faedah langsung..ilmu apa yang depa dapat dengan menyertai rancangan tu??ilmu menyanyi??ilmu berposing??ilmu bermekap??ilmu menari terkinja2??memang takde faedahnye..



tapi lain orang lain pemikiran nye kan??terpulang la atas diri masing2..ini pendapat aku sahaja..lagipun orang sekarang ni lebih sukakan hiburan..sebab banyak sangat terdedah dengan hiburan kat sana sini..jadi kita sangat leka dengan benda2 yang lagha macam tu..aku kadang2 pun tak terkecuali jugak..cuma perlu berpada2 la..berhibur setakat yang perlu..jangan berlebih-lebihan..


bisik2::tahniah buat adik Wajih sebab dapat tempat pertama..
memang sangat2 berbakat..u deserve it!!
semoga berjaya menjadi pendakwah yang hebat bila dah dewasa nanti..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~meh ikut aku p jalan2 kat Medan..~

wahhh..bestnye pergi bercuti..ari tu aku g Medan, Indonesia..4 ari 3 malam weh..jenjalan kat sana..syokk!!!..hek3..ok..aku tipu..jahat betul nak nipu orang cik sha ni..heee..sebenaq nye paksu dengan maksu aku yang pergi..depa dapat hadiah cabutan bertuah pakej percutian 4hari 3malam ke Medan..depa p ari Ahad ari tu..balik ari Rabu..semalam la..ari ni kan dah ari khamis..eh2??lagi sehari je aku dah nak tinggalkan blog ni??cepatnye masa berlalu..huhu..


ok2..aku saja je nak share dengan angpa gambaq2 yang paksu aku snap sepanjang depa p bercuti kat sana..dia suruh aku transfer dalam laptop..aku pun amik kesempatan la membelek2 gambaq2 depa holiday tu..kalau angpa nak tahu..paksu aku ni suka2 ati dia ja nak tangkap gambaq..tambah2 view sekeliling..lagi dia suka snap..kekadang aku nak tergelak pon ada tengok gambaq2 yang paksu aku snap..sembarangan ja..haha..


masa aku dok belek2 gambaq tu..ada la beberapa keping yang menarik perhatian aku nak share dengan angpa semua..meh kita usha satu persatu..nanti aku explain satu persatu gambaq na..aku kan hobinya membebel..kiranya aku jadi jurucakap la bawak angpa p melancong kat Medan nun..macam la aku yang p jalan kat sana..ceh!!..haha..layan je la..meh2 kita p jalan2 kat Medan..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


ok..ni la maksu dengan paksu aku..hee..ni depa kena bawa p keliling Danau Toba kot kalau tak salah aku la..ngee..syok la maksu dengan paksu aku p bercuti berdua tanpa anak2 depa..p honeymoon la kiranya..hek3..anak2 depa stay kat umah mak aku ni la..maksu aku habaq merata2 depa kena bawak jalan..penat..dah la masa nak shopping tu haru gila..orang kat sana pesyen paksa punya..baru tanya harga dah siap bungkus pastu sumbat dalam beg kita..suh beli jugak2..aiyoyo..kadang2 siap tarik2 baju kita suh beli depa punya barang..uhuk2..tobat aku tak mau p eh..takot..


ni bandar Medan kot..nampak macam besaq je kan..agaknye la ni..aku tibai je..haha..lapang je jalan dia aku tengok..boleh la tahan bangunan2 kat sana..lebih kurang macam bandar2 kecik kat negara kita jugak la pemandangannye..takde la nampak macam mundur sangat..mungkin sebab kat bandar besar sikit kot..paksu aku cakap..kat Indonesia ni..orangnye kalau dah kaya tu memang kaya sangat2 la..kalau yang miskin memang daif gila2 punya tahap..paksu aku ni suka bertanya sikit..dia p temubual tourist guide tu habes2..maksu aku pulak sampai cuak2..ye la kan..kita kat tempat orang..yang paksu aku p ramah kemain dengan orang dia tak kenal..haha..




ni mungkin pekan kecik kot..sebab bangunan kedai die aku tengok kecik2 sikit dari yang sebelum ni..sekali tengok macam kat Malaysia pun ada..macam kat pekan2 yang ada kat Penang pun ye..hek3..




weeiii..kat sana pun ada tol la..kaler pink lagi tu..hehe..aku ingat kat Malaysia je yang ade tol2 ni..kat sana pun ade jugak rupenye..brape la die cas eh..duit kita ni kalau bawak p sana nilai dia jadik besaq tau..paksu aku tukaq ari tu dlm rm600 dapat berapa juta rupiah ntah..patut la orang sana suka mai kerja kat sini..dapat gaji hantaq kampung memang lumayan habes..




ok..kita masuk kawasan kampung pulak eh..macam kat kampung yang ada kat Malaysia je kan??takde la jauh beza sangat suasana kat sana dengan kat sini..sama ja aku tengok..




haaa..ni salah sebuah rumah kampung yang paksu aku berjaya snap..daif je aku tengok..tapi kat negara kita pun ada jugak rumah yang daif macam ni kan??lagi daif pun ada aku rasa..so, jangan sedap2 mulut nak mengata tempat orang..tengok2 sama tempat sendiri ye..tapi rumah ni walaupun nampak daif tapi kukuh je struktur dia aku tengok..yang paling buat aku konfius menatang macam mangkuk atas bumbung tu..besaq kemain..apa tu weh??antena TV ke??kalah kuali astro kat negara kita..hehe..



mak ai..sempitnye jalan dia..ni jalan dalam kampung kot..masa ni paksu dengan maksu aku nak p mana aku tak tau..tak sempat nak tanya lagi..nanti aku tanya..hehe..tapi gila sempit jalan..tengok la tu..2 buah bas bertembung..dah macam nak bergesel2 manja dah aku nengok..gila ah..ni kalau kat kiri kanan jalan ada gaung mau terbalik kot bas2 tu..ish3..



yang ni orang tempatan dok tunjuk demo apa tak tau..aku rasa demo camna hukuman pancung dijalankan masa zaman dulu2 kat situ kot..ni gambaq kat tapak tinggalan sejarah depa..aku tempek gambaq ni sebab aku rasa macam menarik ja nak share..depa nak pancung orang men bagi baring rupanya eh..kalau style jepun ang dok melutut..zassss..hilang kepala..



hat ni yang paling aku tak tahan tengok..dashyat tuh..sampai atas bumbung van tu angpa leh bertenggek..haha..tengok la tu weh..budak2 sekolah naik van sekolah..tak cukup kat dalam tempat duduk..kat atas bumbung pun boleh..layannnn je..best kot..sedap je angin dok bertiup..wakaka..sempat lak tu paksu aku snap gambaq bebudak ni..memang terbaik la paksu aku ni..haha..


~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


itu je la gambaq2 yang aku nak share..actually banyak lagi..tapi tak larat aku..aku pilih yang betoi2 menarik pada pandangan mata aku je la..hehe..amacam??best tak dapat jalan2 kat Medan tengok suasana kat sana..hehe..ni baru sikit je..kalau nak rasa kepuasan jalan2 kat sana..apa kata angpa p ja la sendiri..hehe..




bisik2::cik sha nak jadi tourist guide pulak..haha..macam2 betul kerjayanya..

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 17 March 2010

~ini la jadinya bila akal dah tak berfungsi dengan normal~

rasa2nya semua dah baca kot berita pasal ni kalau yang selalu baca paper Harian Metro..dalam paper ari ni ada laporan pasal lagu yang mengutuk kerajaan pusat dan menghina kaum2 lain selain melayu..tajuk dia "Huru Hara hina negara"..angpa ada baca tak??kalau takda p la search sekarang kalau nak tahu lebih lanjut pasal laporan akhbar tu..




Huru Hara tu pasai satu lagu..ntah sapa yang nyanyi pun aku tak tahu..laporan akhbar tu tulis dari Alor Setar..mungkin kat sana lagu ni dah tersebar meluas kot..aku tak faham betul la dengan mentaliti sesetengah orang ni..kalau tak puas hati je dengan kerajaan ke..dengan kaum lain ke..sesedap mulut je bercakap..menyanyi yang bukan2..bahasa memang kurang sopan la..depa ni sebelum buat apa2 tak berpikiaq dulu ka..main hentam keromo je..xdak akai kot..




hmm..yang aku pasti orang Melayu kita la yang dok nyanyi lagu tu..tadi aku try search kat youtube..nak cuba dengaq apa yang dia dok mengarut dalam lagu tu..ingat takda..memang jumpa..angpa nak dengar??p kat sini>>HURU HARA..at first dengaq..memang aku tak dapat tangkap apa butir dia dok melalak tu..sakit telinga dengaq..bising muzik dia..aku tak suka..tapi aku terpaksa dengaq berkali2 nak faham apa dia dok beratib tu..




ni antara lirik lagu tu yang aku dapat tangkap..yang aku buh bintang2 tu aku tak dapat tangkap apa butir dia..sori..tapi aku rasa memang agak kurang sopan la lagu ni...ni mesti budak2 muda yang suka dok memberontak ni..depa bukan nak pikiaq apa2..main sedap mulut depa ja..


huru hara3x
nasib bangsa kita ada *** *** ****
bangsa lain ***** **** ****
mana hilangnya hak bangsa
pemberontak muda durjana
memberontak hak bangsa
memberontak di tanah air sendiri
kerajaan gila babi
orang kita makan maggi
orang cina makan babi
inilah hakikat di bumi sendiri
bangsa menangis tiada yang peduli
celaka penumpang negara
****** ****** kau tak kisah
takkan melayu hilang di dunia
tapi nasib kita yang merana
huru hara (berkali2)




haisshhh..macam2 kes betul..dulu ingat tak pernah sorang rakyat Malaysia yang dok belajaq kat Hong Kong rosakkan lagu Negaraku..Namewee kot nama dia..menghina kerajaan Malaysia..ni kes ni pulak..budak melayu kita..konon memberontak la nak pertahankan bangsa sendiri..ni pertahankan apanya??merepek meraban tak tentu hala..menyanyi melalak ntah lagu apa2..nak mempertahankan bangsa p la berusaha tunjuk kat bangsa lain yang bangsa melayu hebat..boleh berjaya..boleh setanding dengan bangsa2 lain..tu baru betul nak pertahankan bangsa..bukan p kutuk2 bangsa lain..bukan p salahkan kerajaan..dah angpa yang tak mau berusaha tonjolkan diri..cuba la pikiaq sikit..adoii..




heeii..kang aku cakap "stupido" marah pulak..tapi dah betoi pun..bertindak tak pakai otak..nak je aku sekolahkan balik budak2 jenis macam ni..dulu masa sekolah tak mau belajaq betoi2..budi bahasa ntah campak kat mana hala tak tau..tau marah bila tengok bangsa lain maju..tapi angpa tak reti ka nak berusaha majukan diri angpa pulak..tu la mentaliti orang2 kita ni ha..heeiii..bukak sikit minda tu..celik mata tu bagi luas2..bangsa lain maju sebab depa rajin berusaha..pandai amik peluang..bangsa kita pa yang pandai??pandai nak mengutuk, mengata, mengkeji, menghina..pastu pedajal orang..hat tu bangsa kita la yang paling tip top..macam mana nak maju??cuba habaq mai sat..dah tu yang ang nak marah bangsa lain maju tu pasai pa??




malas dah aku nak membebel panjang2..kang tersalah cakap pulak..tak pasai2 aku kena maki2..pastu di pui2 dengan ayat jampi..eeeeuuuuww...tak rela aku..maap la kalau apa aku cakap ni menyentuh sensitiviti angpa..aku meluahkan apa yang aku rasa logik pada akal aku..pandai2 la angpa pikiaq balik betui ka dak apa yang aku cakap..yang elok jadikan panduan yang tak elok jadikan sempadan..fikir2 kan la..



bisik2::takda guna kita nak maki2 orang..cermin dulu diri kita macam mana kalau nak capai tahap macam depa yang berjaya tu..muhasabah diri sendiri..


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~GOODBYE semua..T_T~

GOODBYE semua..aku nak tinggalkan blog ni..huhu..tapi bukan selamanye la..4 ari je mulai jumaat ni mungkin sampai ari isnin kot..ade hal sikit..hehe..nanti2 aku update pasal tu ye..pas aku dah balik la..tungguuu..mesti aku kemaruk gila nanti tinggal blog ni lama2..hee..angpa perasan tak??hari ni aku asyik update pasal lagu2 korea je kan??hehe..sori..mood nak membelek kat youtube terlalu rajin..bila jumpa lagu yang aku rasa berkenan rasa nak share je la kat sini..maaf la buat yang tak suke eh..i'm juz sharing my interest..4 those yang suka, thanks 4 spending ur time here..i love u much2 la..hehe..


ok..aku terjumpa satu lagi vid clip group korean girl..tapi ni lain sikit dari yang lain..depa ni macam rock sikit aku nengok..yang ni band ok..ade yang main drum, ada yang main bass, ada yang nyanyi..masing2 ada peranan tersendiri..depa ni baru lagi ditubuhkan rasanya..baru ada 2 single..1st single depa tajuk MY EVERYTHING..2nd single, GOODBYE..ni la ahli2 band tu..Jeon So Yeon, HwangBo Na Rae, Choe Young Sin, dan Seo Ji Yeon..





aku suka single kedua depa yang tajuk GOODBYE ni..memang masyuk..even satu patah haram pun aku tak faham apa maksud lagu depa nyanyi ni..at first aku dengar memang terasa menyentuh hati..best..then mintak bantuan 'abang google', terjumpa la one site yang dah translate maksud lagu ni..baru la aku faham..owh..memang menyentuh hati maksud liriknye..nanti aku share eh..skang mai layan dulu vid clip lagu ni..sumpah aku tak tipu memang best sangat..








best tak??betul kan aku cakap??hmm..ok..ni lirik yang telah ditranslate yang aku janji tadi..aku jumpa kat blog Project Musictology..cuba la angpa belek baris demi baris eh..mesti faham apa maksud lagu ni..


GOODBYE by NIA
(translate lyrics)

As I hesitate about your departure
You’ve already drifted away and I can’t stand your cruelness.
What I miss more than love is
The memories of us
And since I’m still bearing it within my heart it’s a Good bye.
I won’t cry anymore
And if I cry, everything will become into a reality
You; saying that you loved me
will only bring pain to my heart.
I’ve never expected it,
Your emotionless gaze
That once said that it’ll be an eternal love
It’s only eternal until we break up
As I hesitate about your departure
You’ve already drifted away and I can’t stand your cruelness.
What I miss more than love is
The memories of us
And since I’m still bearing it within my heart it’s a Good bye.
I can’t believe it,
And I can’t even breathe
I can’t let you go,
I can wait for you
Don’t leave
Don’t leave
I will keep repeating those words
You’ve already drifted away and I can’t stand your cruelness.
What I’m afraid more than the breakup is
The memories of us
And I’m still bearing it within my heart
As I hesitate about your departure
You’ve already drifted away and I can’t stand your cruelness.
What I miss more than love is
The memories of us
And since I’m still bearing it within my heart it’s a Good bye.

faham dah kan maksud yang cuba disampaikan melalui lagu ni kan??tentang kesedihan ditinggalkan..sebab tu la vid clip mula2 tunjuk ramai yang nangis2 masuk bilik terapi nangis tu..faham??hehe..ok la..itu saja review kita untuk hari ni tentang lagu2 korea ye..muak lak angpa nanti..asyik cakap pasal lagu korea je cik sha ni..hoho..nite2 semua..



bisik2::ni nak jadi tukang review lagu pulak ke cik sha oiii..banyak beno la kerjaya nye..haha..apa2 je la ang ni cik sha..(-_-)"


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com