Sunday, 31 January 2010

~FRIENDSHIP CONTEST~

hujung minggu adalah masa untuk men'join'kan diri masuk contest..hehehe..gile contest tul la cik sha ni..takpe la..aku masuk tuk suka2 je..leh merapatkan hubungan persahabatan dengan kawan2 blogger..ye tak??..ok..cakap pasal persahabatan...contest kali ni ada kaitan nye dengan persahabatan..contest ni anjuran cik mar(tringat cite cinta balqis..ngahaha..)...klik kat banner bawah ni untuk tahu lebih lanjut ye...



tarikh tutup penyertaan ialah pada 12 FEBRUARI 2010..so, banyak lagi masa kalau korang nak join dan meramaikan lagi contest ni..walaupun dah ramai yang masuk...hehehe..aku salah sorang yang nak menyemak masuk contest ni...ngeh2..


ni la gambar yang aku pertaruhkan untuk join contest ni...meh2...tengok gambar ni...


ni la kawan2 sekampus aku dulu...ni masa kami p round2 satu labuan..
owh...rindu zaman kampus...rindu dorg jugak...
hopefully our friendship will remain forever...
uhuk2...miss u guys!!!



bisik2::thanx cik mar sbb wat contest ni..

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

sesi berangan dan merepek bersama cik sha..haha...

kalau la aku ada tanah berekar-ekar...boleh aku bukak perniagaan berasaskan pertanian...boleh jadik biznez women dalam bidang pertanian..kan2??..boleh bukak banyak ladang..bagi peluang kerjaya kat orang2 kampung yang susah...sambil bantu dorang cari rezeki aku leh la jana pendapatan aku...pastu aku jadi kaya raya jadi jutawan..

tapi sayangnye..tu kalau je..berangan2 boleh la..takat men game berkebun kat facebook macam kat bawah ni..takde la hasilnye...huhu...


tengok...gila banyak kebun aku..sampai 6..haha..ni antara game kebun yang aku suke main kat facebook tu..1-sunshine ranch..2-country life..3-farmtown..4-farmville..5-country story..6-barn buddy...walaweh..kalau betul2 aku ade kebun banyak ni, mau kaya dah aku kot...hahaha...


kalau la aku ade modal banyak...leh aku wat biznez bukak restoran...dulu2 aku selalu berangan nak bukak cafe style aku..ade tempat makan,tempat membaca,tempat rehat,tempat main game,tempat surf internet...kiranye 'all in 1' la...tapi tu kalau aku ada modal...


tapi sayangnye..jangan kata modal..duit poket pun ade ciput je dalam wallet..lagi la duit simpanan yang ade sekerat hidung je tu ha..cmne nak bukak biznez??..dalam mimpi je la kot...nak wat pinjaman??..uiyo...besar tu risiko..kena ade backup jugak duit simpanan..kalau jadi ape2 kat biznez takde la terus muflis..idak ke sadis sangat tu..huhu..hmm..nampaknye dapat men game restoran kat facebook macam ni je la kot...


ni la restoran aku kat restaurant city dengan cafe world..mgeh3..kalau betul2 aku ade restoran macam ni...gamaknye dah jadi jutawan kot..dok kat umah goyang kaki je..kenduri kawen pun aku yang support semua..laki aku cuci kaki je..ngahaha...berangan x abes2 cik sha ni..dushhh..


sejak jadi penganggur terhormat ni..yang ni la keje part time yang selalu aku wat...men game kat facebook...memang takde keje betul la aku ni..men game tak habes2..huhuhu...haa..ni ada lagi game yang aku suke gak main..bela2 binatang ni..macam keje zoologist lak..ngahaha..


wooo..aku suke gile bela ikan kat fishville ni..kui3..nak bela kat umah mak x bagi lak..bela yang virtual cmni pun xpe la..macam2 jenis ikan pelik2 aku leh bela..hahaha..xpe2..nanti aku nak gak wat 1 akuarium kat umah ni..yang besarrrr punye...bela ikan..kui3..jangan marah ye mak...


canggih tak kucing aku bela tuh??..siap ade rumah lagi..hahaha..si oyen kat pet society..dulu2 je aku rajin main dengan si oyen ni..skang aku dah malas..kalau ade mood baru aku g melawat die..gile kejam..kui3..sejak kucing kesayangan aku (oyen) mati kena langgar kreta jiran depan rumah aku..aku dah x bela dah kucing lain..sayang kat oyen lagi..walaupun dah 5 tahun die mati..huhu...sampai hati jiran aku p lenyek die..dah la x mintak maaf kat aku...sedih...huu...nak bela kucing lain x berkenan lagi..bela la si kucing virtual ni ha..


si beruang putih kat petville tu aku bagi nama chiteh..kui3..yg ni pun bosan sket main..ikut mood rajin aku baru aku g tengok die..slalu je kena 'fine'...nyampah nak main..hahaha..macam2 la cik sha ni..ish3..


banyak tak game aku main??..gile banyak kan...biasa la..membuang masa yang terluang..huhu..slalu aku bukak facebook memang tuk main game je..nak post shoutout kat wall tu x pernahnye aku wat..xde keje nak shoutout2..baik aku layan game lagi bagus..hahaha..


sekian je sesi merepek meraban dari cik sha..ngeh3..ok la..aku nak tido dulu..sok nak kena bangun awal..pas subuh xleh tido balik..mau pegi joging lo..joging???..hik3..daa...
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Thursday, 28 January 2010

~keunikan bersin~

bersin...kenapa kita bersin??..macam aku..setiap kali lepas mandi konpom aku akan bersin..pernah ade kawan aku tegur..."eh,sha..comel la ko bersin...ko kalau lepas mandi, ko memang bersin ke??..x pernah lagi aku jumpe orang macam ko...comel betul!!!"..haha..ade ke kawan aku kata aku comel bersin lepas mandi..pelik betul la kawan aku yang sorang tu..-_-"


lagi satu kes...ni masa aku study dulu..lecturer tu tengah kusyhuk bagi kuliah..tetibe aku tak tahan sangat nak bersin..aku pun cover2 la bersin aku tu..bunyi kecik je..macam nak tak nak je bunyi..cimmm..tetibe aku dengar suara lecturer tu kat belakang aku tegur aku..."kalau nak bersin..lepas je betul2..xyah tahan2..kan macam dah tersepit je bunyinye tu..."huk??terkejut aku..serta merta 1 bilik kuliah tu tengok kat aku...malu seh...ape la lecturer ni..ngajo ke perhati aku ni..T_T


eh..korang perasan tak??..bile kite bersin je mesti mata kite terpejam...magik kan??..tu la kuasa Allah...pernah lecturer aku wat lawak dalam kelas die..kelas Advanced Multimedia kot kalau tak salah aku..masa tu ktorg sume tensen sebab dapat tugasan yang susah..huhu..die cakap.."cuba kamu semua bersin dengan mata terbukak...boleh ke tak??"...pastu ada student jawab.."eh miss..boleh ke??"alahai..ape punye soklan la budak tu tanya..pastu miss tu jawab.."cuba la kamu buat kalau mau mata kamu terlompat kluar..nanti kamu kutip balik mata kamu tu..masukkan balik macam ni.."miss tu siap tunjuk aksi..hahaha..pecah 1 dewan kuliah ktorg gelak..eh?pecah pulak..hehehe..maknanye kuat la tu ktorg gelak...


nak tahu tak kenapa mata kita terpejam masa kita bersin???..ok..ni hasil kajian yang dah aku wat..eceh..takde la..ni hasil carian maklumat yang dah aku wat...bersin merupakan cara tubuh kita bertindak balas untuk mengeluarkan benda asing dari hidung yang disebabkan oleh alahan pada sesuatu..sebenarnye,saraf2 kat hidung dengan mata kita ni saling berkait..sebab tu la bila kita bersin otomatik mata kita mesti terpejam..tujuannye supaya dapat melindungi saluran air mata dan kapilari darah daripada terkena efek oleh bakteria yang keluar dari membran hidung kita tu..


haa...1 lagi maklumat menarik yang aku jumpa...masa kita bersin tu, secara refleks otot2 kat muka kita akan menegang dan jantung kita akan berhenti berdenyut seketika..lebih kurang sesaat la macam tu..bila lepas je bersin, jantung kita akan kembali berdenyut seperti biasa..sebab tu, bila lepas bersin je kita disarankan mengucapkan "Alhamdulillah"...dan orang yang mendengar mengucapkan "Ya Hamkallah".. tandanya kita bersyukur jantung kita kembali berfungsi seperti biasa..cube bayangkan..tengah2 dok bersin tu tetiba jantung yang berhenti sekejap tu tak berdenyut balik macam biasa..apa maknanya??


yang ni mesti menarik minat korg...mengikut kaji selidik oleh seorang pakar penyelidik bersin Amerika Syarikat, Dr.Pati Wood..hasil kajian yang dibuat, beliau mendapati ada 547 cara bersin yang mana setiap cara bersin tu boleh mencerminkan perangai tuan punya badan...eh2..rajin betul la omputih ni wat kajian..meh kite tengok 4 daripada 547 cara bersin tu..kot2 ade terkena dengan korang ke..



yang 1st, kite tengok sifat orang yang bersinnye kuat...kalau die bersin je berdesing telinga kita dengar..kalau dok dalam bilik kecik macam nak pecah bilik tu dibuatnya..haa...orang jenis ni selalunye berkarisma, berpengaruh serta merupakan seorang pemimpin yang baik..bagus kan??jangan la p bersin macam kartun dalam gambar tu pulak..tu tak sopan namanye..ish3..







2nd lak yang jenis bersin perlahan...bunyi macam tak nak kluar je..macam kes aku kat dewan kuliah tu..huhu..yang ni orangnya jenis yang lebih cool, tenang, relaks, patuh dan boleh diharap..orang yang bersin jenis ni mesti bersopan santun je orangnye kan...bersin cover2 gitu..kui3..macam nak puji diri sendiri je cik sha ni..uwekk...











yang 3rd, jenis yang bersin sambil tutup mulut dengan tisu/tangan...sopan gitu..baru la x tersembur air liur bile bersin..kikiki..yang bersin pesen camni orangnye jenis beradab sopan dan bersederhana..
bagus2...heee...













yang last sekali...yang jenis bersin tak nyempat2..tak sabar2 nak bersinnye...haa...yang ni orangnye jenis tak suka perkara mengarut, mahu semuanya pantas je, seorang yang tepat, suka berterus terang dan tak suka berselindung..









haa..korang tergolong dalam kategori yang mana 1 daripada yang 4-4 aku bagitau ni??hehehe...uniknye manusia ni kan Allah jadikan??..kalau boleh, macam2 benda yang kite nak kaji..tapi x tercapai akal semuanya...tu lah kuasa Allah..hanya Dia saja yang mengetahui segalanya..


meh enjoy video ni..comel tul anak panda tu bersin..terkejut mak die yang tengah makan..kui3...




bisik2::pasni aku nak tulis entri pasal kentut la..haha..sangat tak senonoh la cik sha ni..tapi serius la..dari dulu aku dok terfikir camne kentut tu leh terjadi..hahaha..nanti la aku wat kajian dulu..aiseh..kui3...

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, 27 January 2010

~Lelaki yang paling aku sayang...~



Gambar kat atas ni gambar aku dengan abah aku yang aku dah edit. Sebab aku takde simpan gambar dengan abah. Maklum la dulu2 ambik gambar mana ade macam sekarang. Dulu kena pakai kamera cap ayam yang pakai negatif tu je. Bukan macam skang ni ha. Dah pakai kamera digital. Gambar abah tu pun aku snap pakai henpon cap ayam aku je. Tu le tak clear sangat. Huhuhu. Takpe la kan. Janji ade gak gambar abah yang aku leh simpan wat kenangan. Time rindu2 leh godek2 laptop belek2 gmbar abah. Kan2?




Hensem tak abah aku? Abah mix cina+org asli. Kirenye aku ni memang takdo la darah melayu nye kot. Mak pun mix jawa+bugis. Eh? Tapi jawa dengan bugis tu Melayu jugak kan? Ada la keturunan Melayu jugak aku ni cuma tak pure. Consider je la aku ni Melayu campuran. Kui3.



Entri ni aku tulis sebab aku rindu sangat2 kat abah aku. Nak luah kat sape tak tahu. Selalunye encik CH la yang jadi mangsa aku. Ni nak luah kat beliau tapi dah membuta lak mamat tu. Jadi aku luah je la kat blog ni ha. Share dengan kawan2 bloggers pun takpe kot. Sharing is caring, right? Hehehe. Meh nak cerita dengan korang tentang lelaki yang paling aku sayang dalam hidup aku selain encik CH aku tu. (^_^)




~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Mule2 kite imbas dulu sejarah. Lebih kurang 30 tahun yang dulu, mak dengan abah selamat diijabkabul dan sah menjadi suami isteri walaupun tok (nenek-org utara pgl tok) sebelah mak tak berapa nak setuju pada awalnya. Sebab abah seorang mualaf. Keturunan orang asli pulak. Tapi mungkin tu dah jodoh mak dengan abah kan? Jadi, hasil perkongsian hidup abah dengan mak, lahir lah 3 orang puteri yang comel2 dan bijak2 belaka. *simptom perasan* Itu lah kami..kakak, aku dan adik.




Dulu masa masih bernyawa, abah kerja sebagai Pasukan Gerakan Am(PGA) a.k.a Polis Hutan. Tiap 3 bulan mesti die akan masuk hutan pergi jaga sempadan. Selalu kat Bukit Kayu Hitam la. Kadang-kadang kena jaga sempadan kat tepi laut. Nak tangkap pendatang haram yang masuk Malaysia sembunyi-sembunyi. Jadi tinggal lah aku, adik dengan mak kat rumah. Huhu. Kakak aku dari kecik tok+tokwan aku ambik bela. Jadi dia tak pernah merasa la kena tinggal dengan arwah abah macam tu.




Masa aku bebudak dulu aku sangat-sangat la nakal. Selalu la jugak kena marah dengan arwah abah. Walaupun aku kuat nanges tapi aku kuat membuli adik aku, anak kesayangan abah. Mungkin sebab kat sekolah aku yang selalu kena buli. Jadi kat rumah aku tunjuk kuasa kat adik aku. Tambah-tambah die selalu eksyen abah lebihkan die. Ish3. Jahat beno la ai aku ni rupanye. Sian adik aku jadi mangsa. Huahuahua. Abah selalu back-up adik dan marah aku kalau aku buli adik. Rindu lak nak kena marah dengan abah.





~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~



Tapi..Allah lebih sayangkan abah. Tanggal 25 September 1999, takkan aku lupekan sampai bile2. Abah pergi buat selama-lamanya tinggalkan kami semua. Abah pergi secara mengejut. Masa tu abah bertugas kat luar. Jauh dari kami semua. Kami pun tak tahu abah dah sakit teruk masa tu sebenarnye. Abah pandai sembunyikan sakit die. Mungkin tak nak kami semua risau keadaan dia. 





Tapi bile keadaan dah teruk, baru pegawai abah suruh abah balik. Sayangnya dah terlambat. Balik-balik je abah dah teruk sangat-sangat. Tak sampai pun sehari balik kat rumah abah dah pergi. Aku sedih yang amat. Masa tu aku tak tahu ape yang berlegar dalam fikiran aku. Ntah la. Serabut sangat. Mungkin sebab masa tu aku lagi berapa minggu je nak hadapi exam PMR. Hmmm. Ape2 pun aku redha dengan pemergian abah. Ada hikmah di sebalik yang terjadi. Semua itu sudah ketentuan Allah. Aku redha.





~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~



Abah. Dulu kakak nakal kan? Selalu buat abah susah hati. Bukan kakak tak tahu, dulu kite hidup susah. Gaji abah tak banyak mana. Tapi kakak degil sangat. Pernah kakak tak nak pergi sekolah sebab merajuk abah tak belikan pas bas sekolah walaupun kakak tahu masa tu abah takde duit. Kakak mengada nak naik jugak bas skolah yang kaler kuning tu. Berlagak macam anak pegawai atasan. Padahal kakak boleh je kalo nak naik trak polis yang khas untuk hantar anak-anak polis pergi sekolah. Free2 je. Tapi kakak taknak. Eksyen lebih. Konon2 malu dengan kawan2 kat skolah nanti. Huhu. Tapi abah tak pernah merungut. Abah cuba jugak cari duit untuk tunaikan permintaan anak2 abah walaupun degil. Maafkan kakak abah.



Abah. Kakak rindu sangat kat abah. Rindu masakan abah. Rindu abah manjakan kakak. Rindu abah tunggu kakak belajar malam-malam. Rindu dengkuran abah time tengok tv. Rindu nak cabut uban abah. Rindu nak bodek kacang cap tangan nganyin dari abah 5-10 bijik. Rindu nak mintak 20sen kat abah buat beli cikedis. Rindu nak ikut abah cari anak ikan kat parit nak bagi ikan dalam akuarium makan. Rindu nak tanggalkan stokin abah bile abah balik kerja. Segala-galanye tentang abah kakak rindu. Huuuu...




Abah. Nak tahu tak? Kadang-kadang hati kakak busuk sangat. Kakak jeles tengok orang lain ade ayah. Jeles tengok dorang bermanja dengan ayah dorang. Jeles tengok ayah dorang layan dorang. Jeles bile tengok dorang boleh salam tangan ayah dorang. Beruntungnye dorang. Tapi kakak tak dapat semua tu. Kakak jadi cemburu. Busuk betul hati kakak kan abah? Dari kecik sampai dah besar ni, perasaan tu tetap ade dalam diri kakak.




Abah. Sekarang anak-anak abah semua dah dewasa. Adik dengan kak pija dah kawen dah abah. Abah dah ada 2 menantu lelaki. Nanti abah bakal dapat cucu pulak. Abah jangan risau. Adik dengan kak pija dah ade orang yang jaga. Kakak je masih lagi dengan mak. Mungkin jodoh kakak belum sampai lagi nak kawen. Tapi kakak ada dah calon menantu abah yang ketiga. InsyaAllah sampai masa nanti kami nikah eh. Abah restu kakak tau.




Abah nak tahu tak? Walaupun dah 11 tahun abah pergi tinggalkan kami semua, tapi mak masih tetap setia dengan cinta die kat abah. Dia besarkan kami dengan baik. Kakak kagum dengan mak. Walaupun kadang-kadang die ade jugak ungkit-ungkit kata perangai abah yang 'gatal' dulu. Tu maknanya mak rindu kat abah la tu. 
Kuikuikui. Kakak harap kakak pun akan mewarisi kesetiaan mak.


Abah. Kakak doakan abah sentiasa dalam keadaan sejahtera kat sana. Setiap kali solat kakak tak pernah lupe doakan abah. Semoga abah sentiasa dalam lindungan Allah SWT.






KAKAK SAYANG ABAH.... 




Bisik2:: Mood rindu-rinduan kat arwah abah. Al-Fatihah buat arwah abah.


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Saturday, 23 January 2010

~WHY I LIKE IT LONGER~

Why I Like It Longer?

kenapa tetiba aku tulis tajuk entri bahasa omputih ni? hehehe..sebab aku nak join contest "WHY I LIKE IT LONGER" anjuran Nuffnag | LG..hehe..sebenarnya,tajuk je bahasa omputih..isi entri tetap dalam bahasa Melayu yang bercampur-campur dengan bahasa omputih..bahasa rojak la senang cakap..huhu..aku ni bahasa omputih memang gagal sikit..kang tulis takde orang faham lak..tunggang terbalik ayatnye..hahaha...jom ikut aku bercerita "kenapa aku suka yang panjang2" ni...hehehe..


Why I Like It Longer?

ehh..mestilah aku suka sebab bila aku berdiri je sebelah 'si dia' yang panjang ni...aku nampak comel je kat mata orang2 yang melihat aku..hahaa..perasan comel...tapi betul weh...cube tengok gambar kat bawah ni sebagai bukti...


nampak tak kecomelan aku di situ? hahaha...walaupun 'si dia' panjang sikit je dari aku yang kurang nak panjang ni..tapi aku sangat suka...sebab bila aku berdiri je sebelah dia aku rasa aku sangat comel..lepas tu, aku dapat cium bau ketiak 'si dia' setiap kali jumpa..hahaha..tak senonoh betul cik sha ni..


sekali lagi...Why I Like It Longer? tentu2 la aku suka sebab aku berharap hubungan cinta aku dengan 'si dia' ni berpanjangan sampai di sini...jeng jeng...


oohhh..cantiknya pelamin itu...teringin betul nak naik..hahaha...sebab tu aku suka hubungan cinta kami ni berpanjangan...dah lebih 4 tahun bercintan cintun..tentu2 la aku nak kami akhirnya bersatu menjadi suami isteri dan dapat naik pelamin yang cantik macam kat gambar tu..hehehe..kalau boleh aku nak berpanjangan sampai akhir hayat dan sampai la masuk syurga aku tetap jadi 'isteri' 'si dia'...nanti kat syurga pun aku nak berkepit dengan 'suami' aku ni sepanjang masa...sebab aku tak nak bidadari syurga yang lain rampas 'si dia' dari aku..biar aku yang jadi ketua bidadari2 tu...jadi 'suami' aku pandang aku je nanti...eh? jahat sungguh aku ni...busuk hati betul...macam cukup je dah amal aku nak masuk syurga..huhu...ohh...ampunkan aku Ya Allah...T_T


sambung lagi..Why I Like It Longer? sebab...aku dah jatuh hati kat HP baru keluaran LG iaitu LG Chocolate BL40...ohhh...hatiku tertawan..cantiknye....nak HP macam tu jugak...huhu...kalau lah aku boleh dapat HP cantik macam ni sebijik...alangkah bahagia hati aku ni...tak caya? meh tengok gambar ni...


panjang tak? slim? sweet? cantik? bergaya? menarik? oohhh..memang pun...cair hatiku...sebab apa aku jatuh cinta kat HP ni? sebab ciri2 nya yang sangat2 elegan untuk orang yang comel macam aku..hahaha...kepanjangan HP ni boleh memuatkan semua item2 penting kat screen HP..sebab keluasan screen HP ni "4-inch widescreen"..memang puas la nak tengok..kalau bergambar pun fully je..takde sekerat-sekerat...macam gambar kat atas tu..penuh tak? senang je nak cari kan? tak payah susah2 nak scroll sampai bawah...


pastu, ciri2 HP ni yang paling aku suke ialah pixel tuk camera..5.0 megapixel tu..best gila nak bergambar..clear je..memang kalau HP ni jadi milik aku, kerja aku asyik bergambar je la 24 jam..sebab aku ni sangat gila bergambar..hahaha...yang paling best aku leh tunjuk2 je dengan jari halus mulus aku ni kat screen dia..'touchscreen' la katakan...hehehe...


eh..best nya la kalau aku dapat HP macam ni..kan? boleh la aku sedekah HP aku yang pendek dan gemuk ni kat 'si dia'..sebab aku dah dapat HP yang panjang dan slim camni...hahaha...sangat berbau busuk hati di situ...hish..ape la cik sha ni...


ohh...LG Chocolate BL40..semoga kau akan jadi milik aku 1 hari nanti...

terima kasih diucapkan kepada
Nuffnag|LG kerana buat contest "WHY I LIKE IT LONGER"..
(^_^)v


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Friday, 22 January 2010

✿~boifren mat bunge???~✿

ekekeke...klako lak rsa..upsss..jgn marah mat2 bunga sekalian..adui la...aku tgh layan drama kt tv2 nih..tajuknye MAT BUNGA..mmg klako abes..cmne la kalo aku dpt kekasih mat bunge eh??ulps....hehehe...



*tenkiu pakcik google untuk image kat atas nih..(^_^)

remy ishak yg blakon jd mat bunge nih...mamat macho tuh jdi mat bunge..hak3...alolo..comel gile...gelpren die tensen gile layan die..bunge sgt..kuat merajuk gile...minat sgt dengan novel cintan cintun...layan movie loving2 sambil nanges2...sensitip x tentu pasal..siap merajuk sebab gelpren xmo teman tgk cite industan.."xmo kawan!!!"...hahaha..adoi la...dok tggu gelpren pujuk, tp x pujuk2..rupe2nye gelpren dok kuar dgn laki len...sian gile..siap nanges2...nanges baek punya..teresak2 gile..cian die...huhu...yg aku xthn, tetiap kali mandi konpom nk mandi dgn bunga..siap berendam2..kui3..mlm2 nak tido tabur bunga atas katil..peluk cium bunga smbil tido...adoi la...mmg bunga gile ah mamat ni...


cenggitu ke ciri2 mat bunge eh??mmg jiwang gile tul la..nmpk mcm sweet gile je..tp kalo dh bunge sgt aku pun x thn kot..kui3..tp rsa2nye mat bunge nih jenis yg setia kot..sbb jiwa die kan sensitip..romantik gitu..xkan die nk lukakn ati org die syg pulak kan???


ehh..dh la..aku nk layan drama ni jap...ki3...nk tgk ape kesudahan cite ni..jom layan!!


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Thursday, 21 January 2010

~kenangan di zaman kampus~

tetibe rasa rindu zaman kampus lak..huhu..belek2 gmbar dgn kawan2, teringat zaman kegemilangan masa belajar dulu..cehh..mcm hebat sgt je bunyi...kui3..rindu gile kt besfren2 aku..ktorg 5 org..g kelas sma2..g mkn ptg2 kat pantai sma2..kuar g bndr sma2...memekak tgk movie memalam bute sma2...wat esaimen sma2...mcm2 lg la ktorg wat sma2...weh..aku rindu kt hangpa suma...huhuhu...



ni la die besfren2 yg aku sebut2 tuh..dr kiri hanum, leha, aku, alin n aini..gmbr ni msa ktorg nk p mkn kat gerai tepi pantai..dekat je dgn kampus..kuar2 je pagar kampus leh nmpk pantai..wuuuii..syok oo..tensen2 blaja xyah g jauh2..turun je pantai..nak jerit2 ke, nak mandi manda ke, ikut suka ati je..ki3..gmbr ni sayang aku yg snap..die mmg slalu kena buli dgn ktorg yg suke bgmbr nih..kui3..sape suh ikut ktorg..eh??bukan aku yg ajak die p skali ke??hik3..kwn2 aku pun dh kire mcm kwn2 die jgk..sbb tu die xkesah nak join aku dgn kwn2 aku..mekaseh syg..(^_^)


spnjg aku blaja dlu, ade 1 kelas yg aku mmg xleh lupe ape yg lecturer tu cakap..smpai skrg dok teringat2...kelas Sejarah Pembentukan Nasional Malaysia..masa semester bape ntah dh x ingt lak...tp lecturer die mmg sempoi abes la..selamba kodok je cakap..slalu aku kalo blaja bab2 sejarah ni konpom2 ngantok..sejak dr zaman skolah2 lg..ngahaha..tp bile kat U, blajo sejarah2 ni leh lak mata aku terang..mungkin cara lecturer tu sampaikan kot mata aku boleh bertahan...pastu mungkin sebab lecturer tu cakap bahasa baku macam ala2 indonesia pun ade..takot x paham tu yg kena bg tumpuan..hik3...

ni ha 3 benda yg lecturer tu sebut yg aku dok tringat n kdg2 terfikir...kata die, ni mentaliti sesetengah orang Melayu kita...cube korang fikir2 kan...aku share je..



1. penggunaan "aku"sebagai kata ganti diri
nape ade org cakap, kalo kite bahasakan diri guna 'aku' kita dikira kurang ajar..x hormat orang..ber'aku'-'aku' dgn org..x sopan langsung...habis tu dalam al-Quran terjemahan untuk kata ganti nama Allah bukan 'aku' jugak ke??habis tu xkan kita nak cakap Allah kurang ajar dengan kite pulak...tu kata lecturer aku tuh...

2. penggunaan jari tuk menunjukkan arah...

bile org tanyakan arah, spontan kite akan gunakan jari telunjuk nak tunjuk arah..nnt mesti ade org pandang semacam je kat kite sbb dikire mcm kurang ajar dan x sopan menunjuk2 guna jari telunjuk mcm tu...kite digalakkan menggunakan ibu jari kalo nak tunjukkan sesuatu..baru protokol dan sopan..dah tu dalam solat masa kita tahiyat awal n tahiyat akhir bukan ke kite angkat jari telunjuk bila kita ngucap kalimah syahadah..xkan tu kite dikire berkelakuan kurang ajar dengan Allah...haa..ni pun lecturer aku cakap gak...


3. penggunaan nama khinzir
nape kite sebok2 nak bagi nama khinzir kat menatang alah ni..kata lecturer aku, slah ke kalo menatang alah tu dipanggil babi...nape perlu nak tukar nama..dh mmg menatang tu haram..tetap la haram..kalo tukar nama pun tetap jugak haram...nak tukar sbb supaya dgr lebih sopan??bukan ke sma je bunyi nye tuh..kui3..tu yg lecturer aku ckp le..

hanum..hang ingat x kelas ni??mesti hang ingat punye la..lecturer tu kan ensem..pakai baju batik2 gitu..kui3..memang jawa habis..eh2??aku pun ade darah jawa..sesuke je ngata kat lecturer tu..ngahaha...nasib bek dh habis blaja..kalo x, naya je x berkat ilmu aku blaja..ki3...



ohh..rindunye zaman blaja..rsa mcm nk smbung blaja balik je..tp amik master mesti dh x sama mcm blaja degree..huuu..nnt la aku decide len..tp mmg nak smbung jgk master...insyaAllah..mudah2an tercapai..ape2 pun skang nk kena cri keje dlu..T_T


mood::rindu kat besfren2 ku..T_T

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

bile aku dah mula membebel..

td msa aku blogwalking..byk tul aku jumpe blog yg suke lekeh2 kan parti tu la parti ni la..nape ye??perlu ke??mmg la tu hak individu..masing2 ade pandangan sendiri..tp kadang2 aku rasa mcm x berasas je nak kutuk2 lekeh2 ni..kata 1 Malaysia..xleh ke jgn kutuk2 lekeh2 ni..xleh ke dok bincang elok2 pikir bg idea ape yg terbaek nk wat tuk bg semua rakyat bersatu padu terutamanya org Melayu..negara aman xde gaduh2..bukan hang tuduh aku, aku tuduh hang...dh tu siap maki2 lg...kalo betul hgpa baguih awat hgpa ja x jd wakil rakyat..kalo betul parti yg hgpa sokong tu baguih, awat hgpa yg jd ahli parti tu perangai x baguih..dok maki hamun sna sini...haish..pelik tul aku rsa..mentaliti zero sungguh...bila nak cakap x pakai akai..dok sembuq ikut dan ja...ikut rsa ati..ikut rsa marah...protes x tentu hala...dh tu kaum Melayu lak..sma2 kaum Melayu...sama2 beragama Islam...walaupun berbeza pdgn politik, salah ke kalo nk duk bncg elok2..ckp elok2..bila kaum len cakap org Melayu bodoh, ketinggalan tau pulak nk marah...tp perangai ntah ngan ape2...hish..x paham betul la aku...


hmm...aku bukan lah nk sebelah mna2 pihak..dan aku x pro kat mna2 parti politik pun..terus terang aku x suke politik..x kire la mna2 parti politik pun...konfom2 ade main kotor punye la...xyah la nk tipu..dh nma pun politik kan..org ni nk pgg jwtn ni , org ni pun nk pgg jwtn tuh..nnt mesti punye ade sesi jatuh2kn org tu org ni...tgk politik dlm kampus pun dh cukup...sbb tu walaupun umo aku ni dh layak sgt p dftr ngundi aku x p2 lagi..malas nk amik port..ntah..x berminat..bukan la aku xnk jalankn tggjwb aku sbgai rakyat...tp serius..mmg aku x minat gile..bg aku..mna2 parti yg perintah Malaysia ni..janji masyarakat idup aman damai xde gaduh2 perang2 bom sna sni cukup la...huhu...ohhh..tetibe lak aku cakap pasal politik..apakah???haish...


pastu lg, yg aku paling x suke bile ade org yg jenis suke sgt salah2kn org len kalo sesuatu perkara terjadi...main sembuq ja xda usul periksa...pastu cakap ikut sedap mulut..konon nk teguq kesalahan org tuh..tp x pikiaq dlu sebelum nk teguq tuh, dri hang mcm mna...awat la hgpa nih??mmg hobi cmtu ka??hgpa perfect sgt kot na..boleh suka2 ati ja nk salah2kan org..boleh suka2 ati ja nk teguq guna ayat kasaq2..ish..kan aku dh membebel...tp betul..aku mmg xleh dgn org yg mcm nih..rsa mcm nk hangin 1 badan je..haha..sabaq cik sha...sabaq..


ntah la..bg aku, x salah kalau nk tegur org..tp biar kena dgn cara la...bukan main hentam je...kalau org tu api, hang nak jadi api gak mmg x jalan la..org api lawan dia air..baru kena cara...betul x???aku ade sorg kawan ni yg suke sgt hentam kawan2 dia kalau dia x puas ati..men sembuq ikut sedap mulut dia smpai kwn2 trasa ati..konon2 nk berdakwah..tp dakwah x kena cara..org nak berdakwah kena ada kelembutan..cnthnye, macam nabi Muhammad SAW berdakwah kat org2 jahiliah..gunakan kelembutan..haa...kalo hang tegur pun, bru la meresap masuk dlm ati org yg ditegur tu..ni kalau main hentam kromo je, mau ati org yg ditegur tu panas membara2 mcm nk maki hamun balik...betul x aku cakap???


lagi 1, aku rasa sebelum kita nak tegur org, kite kaji dulu diri kita ni mcm mna..pastu gunakan pendekatan yg terbaek utk tegur org supaya teguran kita tu x terkena batang hidung kita balik...aku pun nak tegur org aku pikir bratus2 kali ape cara terbaek aku nak tegur org tu dan sekali gus mcm bg peringatan kat aku sma..kiranya sma2 dapat faedah la..haa..tu bru betul kot..ape pulak pendapat korang???meh kite sma2 share...



nota xde kaki::maaf kalo entri aku kali ni mcm emo2 sket..T_T

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Monday, 18 January 2010

~WITHOUT BORDERS CONTEST~

untuk kesekalian kalinye..cik sha men'join'kan diri masuk contest lg..ni contest yg ke-5..wah3..byk betul contest aku masuk..ish3..tamak tul..cukup2 la tu cik sha..cemuih org dok tgk muka hang ja masuk contest...huhuhu...eh..biar la..belum tentu menang pun..masuk tuk suke2 je..kalo menang alhamdulillah...rezeki la tu..hehehe...

contest kali ni dianjur oleh cik edriena...contest ni diberi nama "WITHOUT BORDERS CONTEST"...memandangkan cik adriena telah meng'invite' aku masuk, aku pun dgn berkobar2 terus cri gmbar yg kiut-miut tuk masuk contest ni...hehehe...ade 2 bhgian..aku dgn tamaknye nak masuk 2-2 skali..sbb cik edriena ckp leh msuk 2-2..ki3..astaghfirullah..cik sha..cik sha...tamak bebenor...T_T...abaikan ketamakan aku tuh..huhu..

ok..seperti biasa..sebelum aku tunjuk gmbr yang telah aku pick tuk bertanding dlm contest ni...biar la aku bgtau dlu syarat2 yg telah diwajibkan oleh cik edriena..nak thu lebih lanjut sila la klik2 pd gmbar banner contest di atas @ kat nma contest yg aku hi-lite kaler merah tu..nnt korg akan dibawa berjalan terus ke blog cik edriena..kepada bloggers yg berminat,sila bca dlu jenis contest & syarat2 nye ni eh...


PART 1

upload gambar anda sndri yg telah di'edit' dgn cantik..edit la cmne pun mengikut kreativiti anda..cik edriena xmo gmbr yg fresh kuar dari kamera ye..

ohh..jgn lupe letak nama blog anda pd gmbar sekali ye..

PART 2

upload gmbar saat2 terpenting dlam hidup anda..

cnth:konvo,kawen,tunang & sebagainye..

jgn lupe critakan ape yg terjadi dlm gmbr tu ye..

SYARAT2

wat entri dgn tajuk "WITHOUT BORDERS CONTEST"..

upload gmbar yg nak dipertandingkan..

inform kategori mna yg anda masuk..kalo 2-2 cakap masuk 2-2 skali...(^_^)

link entri yg anda wat ni ke entri contest kat blog cik edriena

pastu jgn lupe tglkn link entry anda kt comment box entry cik edriena..

TARIKH TUTUP: 31 JANUARI 2010
HADIAH: PART 1 (RM100) PART 2 (RM50)

dh settle aku bebel pasal syarat..tiba la masanye aku nk pertandingkan gmbo aku..cik edriena sila wat penilaian ye..chaiyok2!!jgn pening2...


PART 1

*click gmbr utk tumbesaran*

ni la gmbar yg aku pertandingkan tuk PART 1...sggh kusyhuk aku di situ menadah tgn meng'amin'kan doa..huhuhu...gmbar ni telah disnap oleh 'paparazi' iaitu kwn sekerja besfren aku semasa majlis tunang besfren aku tu...muke nmpk putih berseri2 penuh cahaya keimanan..hahaha..tebal noo bedak aku pakai..T_T...setelah di'edit' inilah gambar yang terhasil...quote tu aku ciplak dr internet ye..mekaseh...kite ke part seterusnye...


PART 2

*click gmbr utk tumbesaran*

ni pulak gmbar yg aku pertandingkan untuk PART 2..the most memorable moment in my life..gambar aku KONVO..yeay!!!gambar ini telah dicapture pada 10/10/2009 oleh bakal kakak ipar aku...hik3...kenapa gambar ni kami semua mendongak ke atas??..sebabnye msa ni kami semua terlalu letih kerana terlebih excited bergmbar smpai ke malam sehingga terduduk2...walaupun byk mata yg memandang gelagat x siuman kami ni...tp kami sume buat 'derk' je..jnji kami dpt bergambar walaupun dh letih..muke pun abes dh berminyak2 sume..ish3..kaki aku melecet teruk masa ni sbb aku pkai kasut tutup bertumit tinggi..ohh..sgt sakit...padan muke aku..huhu...

kami konvo sidang yang kedua pd ari pertama..jdi kuar dewan konvo pun dh hmpir gelap walaupun msa tu bru nk pukul 6..maklum la...kat Sabah kan gelap awal..ohh..lupe nak bgtau..aku konvo kat UMS..msa aku konvo ni mak aku x p..huhu..sedih...jdi kat sana aku stay dgn famili boifren aku kat otel..aku menempel dgn dorg spnjg berada kat Sabah..sungguh muke x malu aku ni..huhu..tp xpe sbb bakal mentua aku sgt baik ati n menerima aku..ohh..sgt terharu..eh melalut pulak...gmbar di atas tu aku dikelilingi oleh boifren aku(yg depan skali),encik otai,cik dayah, cik yan n cik akma...mintak maap kpd cik yan n cik akma sbb gmbr nye nmpk dagu shaja sbb subjek utama dlm gmbar ini adalah aku..ngahaha..sggh kejam cik sha ni...ni la saat2 yg paling aku xleh lupe..sgt gembira kerana aku berjaya bergelar seorang GRADUAN..skrg aku tgh bertungkus lumus mencari kerja..kepada kwn2 blogger semua tolong doa2kan aku dapat kerja cepat2 ye...sebab aku nak balas budi mak aku pulak..sekian terima kasih..itu shaja ceritera aku untuk gmbar ini...

tett!!!!selesai kerja aku..mintak maap sebab aku mmg x pndai nk karang ayat best2 utk bercerita..cik edriena sila buat penilaian..saya redha dgn segala keputusan cik nnt...T_T


bisik2::jom kite meramaikan contest cik edriena..hadiah lumayan dowh..
wang ringgit!!!wang ringgit!!
!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Sunday, 17 January 2010

♥~SPREAD THE LOVE CONTEST~♥


lagi2 contest!!!ngahaha...x abes2 cik sha ni...kui3..4th contest...td blogwalking kat blog cik ferra aryra sekali terjumpe contest ni lak..terus klik link ke tuan empunya blog yg wat contest ni..tibe2 terasa berminat nak join...mungkin terpengaruh dgn adiah yg ditawarkan..hik3..x senonoh tul cik sha ni..mcm la leh menang..huk3...xpe la..menang ke x menang ke aku x pedulik pun..nak jgk join..hehehe...


contest ni bertajuk.."SPREAD THE LOVE CONTEST"..dianjur oleh cik nur iqafi...ohhh..comelnye nma tuan blog ini...sila la ringan2 kan tangan klik pada banner contest di atas @ pada nama tuan blog yg telah aku hi-lite tu..anda akan terus disambungkan ke blog cik nur iqafi..


ok..seperti contest2 lain..contest ni pun ade jgk syarat2 yg telah ditetapkan..boleh la tahan banyak jgk syaratnye..kat bawah ni aku listkan syarat2 nye...sila amik perhatian kepada bloggers yg berminat nak join...pon!!!pon!!!

peserta wajib ade blog ye..

copy banner kat atas tu > letak kat sidebar > link ke SINI

wajib jd follower blog ini (http://iqafilovebuggy.blogspot.com) dan blog ini (http://spreaddlove.blogspot.com)

wat entry yg bertajuk "SPREAD THE LOVE CONTEST" dan jgn lupe perlu jgk letak banner dlm entry tersebut dan link ke sini

buh "1 GAMBAR" sahaja yg menunjukkan kasih sayang dan ade anda dlm gmbr tu..leh je gmbr dgn couple(gf/bf/suami/isteri),famili,adik beradik,kawan2..

jangan lupe tinggalkan link entry anda tersebut di comment box entry tuan blog..

ringan2kan tangan click nuff tuan blog ye..

tarikh tutup penyertaan: 1 FEBRUARI 2010 tepat jam 12.00PM..harap maklum..

hadiahnye:1 set couple tee(design n size leh pilih sndri) & 1 hadiah misteri..jumlah pemenang ditentukan kendian..

fuh..selesai jgk..yg ni aku terlebih rajin nk elaborate n ringkaskan syarat2nye..kalo x mahu letih korang nk bca 1-1..hehe..sori cik nur iqafi..saya cume tolong senangkn keje cik..huhu..tetibe takot kena banned..jangan2..saya nak join contest cik ni...boleh ye..huhu...


ok2..setelah menggeledah fail2 gambar dlm laptop aku ni..akhirnye aku jumpe gambar ni..jeng3...

gambar aku dgn sayang aku..aku dah edit2 sket gambar ni..gambar sayang aku sedikit blur kerana x reti nk dok diam semasa gmbar ni diambil..padan muke die..ngeh3..aku pulak terlebih gembira, senyum smpai nampak habes sume gigi..T_T...abaikan2..gambar ni diambil semasa aku dgn BFF aku n kawan2 sayang aku berpakat wat surprise sempena hari lahir sayang aku ni yg ke 22thn 2 thun yg lepas..oohh..dh lama jgk..x kesah la kan..jnji gmbar ni menunjukkan kasih sayang kami berdua..aiseh...wek2..ari ni dh genap 4 thn 5 bln 1 mggu 3 ari kami bercintan cintun..sbnrnye kami sendri pun xde la declare tarikhnye mase mule2 couple..xthu la tarikhnye yg sbnr bile..cuma tahun nye sja yg thu..jdi aku pun gedik2 la mintak tarikhnye di'declare' sempena besday aku..kui3..


ohh..sememangnye aku sayang sgt2 kat mamat yg bernama TON MOHD YUSRI ni..walaupun sebenarnye die mude 2 thun je dr aku,tapi aku lagi nmpk awet mude dari die..hahaha...tapi die sgt2 matang dari aku ok..aku ni yg mcm budak2..huhu...terima kasih kepada mamat ni sbb terima aku seadanya aku walaupun aku selalu wat perangai..huuu...terima kasih Allah sbb temukan aku dgn die..semoga jodoh kami kuat dan kekal smpai akhir hayat...doa2kan kami cepat2 naek pelamin ye kwn2 sume..ceh!!!gatal pulak cik sha ni..ulpss..terlebih suda..T_T


itu sja aku nak membebel tentang gambar di atas..sekian terima kaseh...


pesan2::sila abaikan jika entry ni nmpk aku ngade2 sket..harap maap..T_T

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Saturday, 16 January 2010

~EDIT PHOTO CONTEST~

mari kita masuk contest lagi...hohoho...ni 3rd contest yg aku join..suke benor masuk contest cik sha ni..eh...biar la..nk suke2 je...x kesah la menang ke x kan..hehehe...aku dpt thu pasal contest ni dr blog cik gyena chobitz..betul ke aku eja ni..hahaha..hantam sja..contest ni dianjurkan oleh cik ros..klik je kat nma die yg aku hi-lite td..nak klik kt gambo di atas pun boleh juge..dua2 aku link p kat blog cik ros..


memandangkan aku pun suke sgt2 bab ngedit2 gambo ni..ape salahnye aku join kan??leh la tunjuk sket bakat yg aku ade ni..konon2 aku ni terer edit2 gmbo..padahal xpun..huh..sedo la sket dri tu cik sha..huhu..ohh..melalut2 lak aku ni...


ok..mari kite hayati syarat2 yang telah dikemukakan oleh cik ros...sgt2 la simple syarat2 yg diberikan...bg sape2 yg nak join,sila la ikut syarat2 ini..aku copy je dr blog cik ros..malas nak menaip..ngeh3..nah!!baca la...
  • gambar mestilah gmbar korang..solo atau paling ramai bertiga...(baik solo, kalo rmai nnti menang kena lak share hadiah..=)
  • kreativiti perlulah tulen, asli dn bkn cetak rompak ye...xbaik pirate2 ni..hehe..
  • korang kena letak pic/banner kat atas tu kat side bar korang dan link pada contest ni ek...nnti cik ros nk wat sportcheck sape yg join contest ni...hehe..
  • kalo nk follow..follow lah..kalo xnk pn xpe..bkn pe..sng korang nk update pe2 psl contest ni..hehe
kata cik ros adiah tuk pemenang bgantung atas keputusan beliau..kalo lagi ramai yg join..lagi byk la adiah nye..jom2..mari pakat ramai2 join...tarikh tutup penyertaan:20/01/2010...eh..mcm cntik lak tarikh tutupnye eh...kui3..cepat2..ade lebih kurang 3 ari lg...

haa...aku pun dh puas membebel kat atas ni..skang aku nk tunjuk lak hasil kreativiti aku meng'edit2' gmba aku tuk join contest ni..inilah hasilnya...taadaaaa....


cmne??cantik x??x cantik???ohh..xpe la..aku xkesah pun ape korg nk ckp..jnji aku puas ati..hehehe...ni gmbar aku msa konvo bulan 10 tahun lepas...kta2 tu aku reka sendri ye..jgn ciplak lak..hak cipta terpelihara tu..ngeh3..kta2 yg aku buh dlm banner blog aku..ok la..tu sja...cik ros..sila wat penilaian ye..hehehe..mekaseh...


pesan2::cepat2!!!jangan ketinggalan...jom join ramai2!!!

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

~hubungan terlarang kaum sejenis~


eh...ape beza lesbian,tomboy dgn pengkid ye??korg tahu x??aku bru sdh tgk siaran ulangan Wanita Hari Ini edisi 15 Jan 2010..tajuknye "Isteriku Lesbian"...menarik gak isu yg dorg bangkitkan ni...aku mmg suke tgk rncgn ni..sbb walaupun ni rncgn cakap2 tp kadang2 isu yg dikemukakan mmg bagus n byk bg ilmu dan wat kita berfikir...


ok..berbalik kepada topik..yes..aku tahu yang sebenarnye masalah ni dh lama wujud dan bernanah dlm masyarakat kita...n sori kalo topik yg aku bangkitkan kali ni akan menyinggung perasaan sape2 yg terbaca..tp xde salahnya kalo kita saling ingat-mengingati kan??serius dulu aku mmg x amik tahu langsung pun pasal benda2 ni semua..walaupun ade kawan2 aku yg terlibat dlm gejala x sehat mcm ni...tp bg aku selagi aku x terjebak mcm dorg dan xterpengaruh dgn dorg cukup la..bukan aku xde nasehat dorg,tp dh kalo dorg xnk trima xleh gak nk paksa kan...


continue with the topic...mengikut motivator yg dorg jemput ni..katanya secara ringkas..persamaan antara 3 golongan ni adalah mereka cenderung memilih wanita sebagai pasangan mereka walaupun mereka juga adalah wanita...selain itu,3 jenis golongan ni juga ade bezanya...golongan "lesbian" ni mmg susah sgt2 nk beza..sbbnye golongan ni perwatakan mmg wanita sejati..cantik,lawa...xde kurangnye..mcm wanita2 lain jgk...dan mmg sgt2 susah nak kenal pasti sama ada dorg ni lesbian atau tak...kalau golongan "tomboy" lak...yg ni mgkin sng jgk nk dikenalpasti sbb perwatakan dorg ni ade sket mcm ala2 boy la..gayanya,caranya...agaknye sbb tu digelar tomboy..tp dorg ni still lg nmpk mcm pompuan walaupun gayanye ala2 boy..bagi golongan "pengkid" lak..ni kalo slah pandang,mmg nmpk mcm laki..kdg2 nmpk lebih macho dr laki2 sejati...huish..dasyhat tul..baru la aku thu..huhuhu...mcm mana dorg ni leh terjebak dlm masalah2 mcm ni ye??sian kan...


hmm..aku ade gak wat research sket2 td tentang golongan2 ni...time kaseh la pakcik google sbb sudi tolong aku cari maklumat..ni antara maklumat2 yg aku jumpa tentang ciri2 3 golongan ni..

~LESBIAN~
ð Menonjolkan sifat wanita sejati
ð Homoseksual (lesbian)
ð Sangat menyukai wanita yang cantik
ð Kuat cemburu ( sesetengah sahaja)

~TOMBOY~
ð Berpewatakan seperti lelaki selalunya dari segi gaya berpakaian
ð Suka menyertai aktiviti lasak dan mencabar
ð Bukan homoseks(lesbian @ pengkid)
ð Mempunyai perasaan terhadap lelaki

~PENGKID~
ð Berambut pendek (ada juga yang berambut panjang tetapi mengikut style lelaki)
ð Bergaya seperti lelaki (pakaian,cara bercakap,cara hidup etc)
ð Membengkung payu dara (bind their breast)
ð Amat tertarik dengan wanita yang cantik
ð Menjalinkan hubungan dengan wanita sahaja (homoseksual)
ð Mempunyai ego sangat tinggi (bagi sesetengah pengkid)
ð Sesetengah pengkid tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka adalah
perempuan.
ð Tubuh badan seperti lelaki.

betul la yg mcm motivator tu cakap td..perbincangan dorg td betul2 wat aku terfikir...ape yg sebenarnye golongan2 ni nak..nape dorg perlu menukar naluri semulajadi sebagai perempuan yang Allah kurniakan kepada sebaliknya...rupa2nya golongan2 ni mengalami konflik dalaman..kebanyakannya sbb merasa diri dorg kurang mendapat kasih sayang yg dorg harap2kan daripada pasangan masing2..ade jugak sebab pernah putus cinta,bercerai @ sbgainya dgn kaum lelaki..hal ni membuatkn dorg serik dan x percaya dgn lelaki..jadi naluri kewanitaan tu otomatik dorg ubah dan lebih cenderung memilih wanita sebagai ganti..huish...bahaya...



ntah la..kdg2 aku pening nak fikir benda2 mcm ni..tp aku sedih sbb yg byk terlibat dlm hal2 mcm ni kebanyakannya golongan Melayu..beragama Islam..thu dose pahala,syurga neraka,halal haram...tapi masih lg boleh terjebak...dan kebanyakannya golongan2 yg terpelajar,berkerjaya hebat...xthu la nk ckp sbb ape..mungkin kurang mendapat didikan agama...mungkin juga sebab terikut2 hawa nafsu...atau mungkin sebab persekitaran,pergaulan,pengaruh kawan2...ntah la..susah nak tafsir..semakin menghampiri akhir zaman,semakin berleluasa la perkara2 x elok mcm ni...


ape2 pun,sma2 kita renungkan hadis ni dan menginsafi diri...


"Rasulullah SAW melaknat lelaki yang menyerupai wanita, dan wanita yang menyerupai lelaki."
(Hadis riwayat al-Bukhari, Abu Daud, al-Tirmizi, Ibn Majah, & Ahmad)


“Sesiapa yang kamu temui mengamalkan amalan kaum Nabi Luth a.s,hendaklah kamu bunuh pelaku dan yang diperlaku”.
(Diriwayat oleh at-Tirmizi,Abu Daud dan Ibn Majah)


footnote::nape kalo pompuan berpegangan tangan org x kesah,tp kalo laki wat mcm tu mesti org amek kesah...
cth:aku geli bile tgk laki2 bangla/nepal jln2 pegang tgn..hehehe..

Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Thursday, 14 January 2010

♥~CINTA SIBER..boleh caye ke x??~♥

Hmm. Cakap pasal cinta siber@cinta internet ni, aku kesian sangat kat pompuan yang mudah terjerat dengan kata-kata manis lelaki yang hidung berbelang-belang yang cari mangsa dorang kat internet. Macam kat fesbuk, frenster, tagged, myspace, hi5 dan macam-macam lagi la. Banyak sangat kot. Tak tersebut aku dibuatnye. 



Tak salah nak berkawan dan cari kawan. Kalau nak bercinta sekali pun  tak salah kalau kena cara dan pandai cari yang betul-betul boleh dijadikan pasangan. Tapi yang aku peliknye, baru kenal kat laman-laman sembang macam tu tak sampai sebulan. Baru jumpe pun sekali dua. Dah senang-senang je serah diri kononnye cinta. Pelik betul aku rasa. Korang tak rasa pelik ke? Haish. Ape la nak jadi anak-anak remaja pompuan zaman sekarang ni. Mudah sangat nak serah diri. Sedih kan?



Ok. Sebab ape aku tulis topik ni? Sebab dalam paper Metro hari ni ade tulis laporan pasal pompuan-pompuan yang terjerat dengan cinta siber. Sedih baca cerita dorang tu. Aku bukan sedih dengan nasib yang menimpa dorang sebab kebodohan dorang sendiri. Tapi aku sedih sebab kenape la dorang sanggup serah maruah diri dorang mudah-mudah je kat laki-laki kasanova macam tu




Semua mangsa-mangsa ni terpelajar pulak tu. Belajar kat institusi pengajian tinggi ambil bidang syariah la, kewangan la. Kire bijak la tu kan? Kalau tak bijak, macam mana boleh belajar tinggi-tinggi. Tapi kenape la bab-bab kehidupan yang berkaitan dengan maruah diri sendiri dorang boleh jadi bodoh. Sebab cinta? Cinta sampai tergadai maruah diri, termengandung dan akhirnya kena tinggal dengan lelaki-lelaki tu. Itu semua cinta nafsu semata-mata. Bukan cinta suci. Cinta suci takkan ternoda macam tu. Ohhh...aku sgt sedih. T_T

 


Bukanlah aku nak kata semua lelaki yang suke berinternet ni jahat. Tak! Bukan semua. Cuma segelintir mungkin. Ade jugak yang betul-betul ikhlas mencari kawan, berkawan dan memang baik. Ade ok. Jangan salah faham. Ade yang boleh dijadikan pasangan dan boleh sampai ke jinjang pelamin. Betul. Aku tak tipu. Aku ade bukti tau. Contoh terdekat, adik aku sendiri. Die kenal suami die melalui internet jugak. Di laman islamik Halaqah. Tak pernah berdating. Adik ipar aku datang rumah terus merisik. Tetapkan tarikh dan majlis pun berjalan lancar dengan izin Allah. Sekarang dah 2 tahun lebih dorang hidup bahagia jadi suami isteri. 



Tengok! Ini semua atas diri sendiri. Ade akal fikiran, gunakan sebaik mungkin. Jangan sampai terjerat dengan cinta siber yang memudaratkan diri sendiri. Kepada pompuan-pompuan di luar sana yang terjebak dengan cinta siber ni, pandai-pandai la jaga diri. Jaga maruah diri dan yang penting skali maruah keluarga. Ingat yang Allah tak pernah bertangguh nak bagi balasan atas setiap perbuatan kita yang dimurkai-Nya.





Jangan jadi macam dorang ni sudah la ye. Kesian...

p/s: sian pompuan ni eh...syok sndri...T_T


Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Sunday, 10 January 2010

~HUKUM SERTAI FACEBOOK~

bru je abes menelaah paper..rajin tul aku ari ni..abes 1 paper aku telaah..smpai iklan kecik2 tu pun aku bca..hahaha...sbnrnye aku nk share 1 info...mcm best je info ni..tulisan Ustaz Zaharuddin Abd Rahman(pensyarah Perbankan dan Kewangan Islam UIAM)..kat ruangan Ekspresi(An-Nur) Metro Ahad (10 Jan 10)...tajuk tulisan Ustaz ialah HUKUM SERTAI FACEBOOK...

Ustaz Zaharuddin tulis pasal ni sbb beliau dh byk sgt terima soalan drpd org ramai tentang penggunaan FACEBOOK ni..kalo kita perhatikan pun,penggunaan FACEBOOK sgt2 berleluasa dlm masyarakat kita skrg..betul x??even,kerajaan pun gunakan FACEBOOK ni sbgai platform nak sampaikan pelbagai maklumat kat kita...x dinafikan aku sendri pun ade gak akaun FACEBOOK ni..sekadar tuk berhubung dgn kwn2 lma dan menambah teman2 baru selain tuk bermain game..hehehe...

ok..berbalik kpd niat asal aku..kat bawah ni aku listkan kesimpulan yg telah dibuat oleh Ustaz Zaharuddin mengenai "Hukum Sertai Facebook"..nak tulis sume yg die cakap tu panjang sgt...aku tulis kesimpulan yg die bg tu je la eh...

1. Hukum membuka akaun dan menggunakn Facebook adalah HARUS selagi tidak terbukti ia menggunakan pengaruh dan keuntungannya untuk menyerang Islam atas nama Facebook sama ada melalui dana kepada Yahudi, Amerika Syarikat dan lainnya.
ohh..yg ni terpulang atas individu tu sendri..sebelum wat ape2 kesimpulan, wat dlu kajian terperinci..mcm Ustaz Zaharuddin..die dh wat kajian terperinci sblm die tulis artikel ni..sbb tu beliau leh cakap hukumnya adalah HARUS...

2. Bagi mereka yang masih tidak selesa dengan latar belakang pengasas dan syarikat Facebook, mereka dinasihatkn TIDAK MEMBUKA DAN MENYERTAI FACEBOOK. Mereka boleh terus memberi nasihat kepada pengguna Facebook supaya sentiasa berhati-hati namun tidak boleh dengan sewenangnya menuduh pengguna Facebook melakukan perkara haram.
bg aku la..yg ni atas pendirian msg2 la..niat n tujuan asal yg penting..sbb ape nk buka akaun facebook ni..mcm aku,aku buka akaun facebook ni sebab nk berhubung dgn kwn2 lama n cri kwn2 bru..korg??

3. Bagi mereka yang ingin mengambil sikap lebih berhati-hati, mereka disarankan:

a. Memanipulasi akaun Facebook untuk manfaat Islam melebihi kepentingan peribadi. Ruang yang ada wajar digunakan untuk mempromosi kefahaman Islam melalui tulisan,video,audio dan sebagainya.
yg ni aku sgt2 setuju...x salah kalau kita nak share sesuatu yg elok tambah2 kalau nak sebar tentang kefahaman Islam kat org lain...scara x langsung kita boleh berdakwah..

b. Hadkan dan kurangkan perbincangan soal remeh temeh peribadi yang membuang masa diri dan orang lain.
ok..bg pendapat aku..ape yg Ustaz Zaharuddin ni cakap betul gak..xkan la kalo nk makan pun kita nak shout out..uiii..sgt2 la xde keje...aku pun xde ati lsg nk shout out bnda2 remeh mcm tu...

c. Tidak sehingga berkongsi terlalu banyak gambar peribadi (khususnya bagi WANITA) sejak zaman kanak-kanak tanpa had kerana ia bakal membawa mudarat berbanding manfaat, kerana ia akan kekal di Facebook orang yang dikongsi dan juga syarikat Facebook itu sendiri.
haaa...yg ni aku SETUJU sgt2...wat ape la nk share gmbo2 byk sgt..sket2 udah la..ni smpai gmbo time kecik2 yg dok tlnjg bulat pun nk buh...haish..

d. Tidak memasukkan perincian peribadi yang sensitif khususnya seperti akaun bank, taraf kesihatan dan sebagainya. Cukuplah sekadar menyertakan nama, tarikh lahir dan pendidikan.
huish...yg ni mmg betul2 mengundang bahaya la..jgn la p gatai2 tgn buh maklumat2 peribadi yg penting mcm ni...no tipon pun kalo boleh jgn la letak..mepek je la..2 bg aku..tp ni bgantung atas dri msg2 jgk..tepuk dada tnya iman..

e. Tidak terbabit dengan permainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dengan Islam seperti kuiz ramalan nasib. Sama ada atas dasar 'main-main' atau sebagainya.
yg ni pulak...mesti rmai yg mcm was2 eh..tp ape yg Ustaz Zaharuddin cakap ni mmg betul..benda2 cmni leh pesongkan akidah..watpe la nk percaya ramalan2 nasib ni sume..bukan betul pun...cube bygkan..misal kta ramalan nasib tu cakap sok korg mati...korg nk percaya gak ke??haish..mmg songsang dh tu..ajal maut kan Allah yg tentukan...renung2kan la sendri...sume dh besar ade akal fikiran...aku bg pendapat aku je...

f. Tidak mempercayai tilik moden seperti rahsia tarikh kelahiran dan sepertinya yang terkandung dalam aplikasi percuma Facebook. Sama ada atas dasar 'main-main' atau sebagainya.
haa..yg ni pun sma jgk mcm yg kat atas 2..pandai2 la fikir sndri...malas aku nk bebel panjang2...hee...

g. Menyedari bahawa maklumat kita di Facebook boleh menjadi pangkalan data pihak asing untuk memantau kehidupan dan maklumat peribadi kita jika tidak dikawal.
ohh..yg ni mmg sgt penting..berhati-hati dan beringat-ingat la msa nk buh maklumat peribadi korg sbb pemberian maklumat peribadi yang melampau boleh menyebabkan pihak yg tidak bertanggungjawab menggunakannya untuk sebarang tujuan kejahatan atau ketamakan...ingat tu!!!

Kesimpulannya, Ustaz Zaharuddin cakap, jika itu semua dapat dijaga dan disedari, penggunaan Facebook adalah kekal dalam hukum HARUS atau DIBENARKAN, malah jika ia lebih banyak digunakan untuk kemaslahatan Islam, ia adalah DIGALAKKAN. Jika terdapat unsur syubhah sekalipun, ia diatasi oleh manfaat yang disebarkan melalui Facebook itu.

itulah kata-kata Ustaz Zaharuddin dalam penulisannya..menarik kan...sbb tu aku nak share dgn korg..semoga korg pun dpt ilmu yg sma mcm aku dapat...sama2 kita renungkan dan fikir balik...mcm Dr. Izzi cakap.."renung2kan dan selamat beramal"...hehehe...
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

Saturday, 9 January 2010

✿~gambar2 kahwin~✿

ari ni mud nk ngedit2 gmbo...gmbo2 kawen kakak aku,besfren aku n kwn kampus aku tahun lepas..ki3..mmg xde keje tul..konon2 nk tunjuk kreatif la..uwekk...muntah hijau terus..perasan x abes2 cik sha ni..huh...nah tgk la gmbo2 kat bawah ni...kalo cantek sila komen..kalo x cantek wat bodo je..jgn ngade2 nk komen..kang aku nanges kalo org kutuk2 aku...kah3...selamat menonton...(^_^)v




ni gmbo kawen kakak aku dengan pasangannye,sharimi...nikah 3 Oktober 2009,majlis 4 Oktober 2009...seminggu sebelum aku g konvo kat UMS...abg ipar aku berasal dari sabah..uuiii..jauh 2...kui3..majlis belah laki wat bulan 11 2009...yg kat sabah tu aku x ikut...sbb bln 10 ari tu aku dh prabih wit g konvo kat sna gak..so xde la gmbo nye kat aku...majlis kat sini kakak aku wat kt dewan perda BM..xnk susahkn mak aku ngemas2 rumah kta die..aku dgn sayangku telah diamanahkan utk menjadi pengapit...kah3...tgk2..ade 2 gmbo aku dgn sayang aku nyelit kat situ...gile glam tul..hahaha..skang tgl aku sorg2 jd ank emas mak sbb adik n kakak aku dh selamat mnjadi isteri org...so,aku leh la mbodek2 mak sesuke ati kalo aku nk ape2..kui3...nikmatnye idop aku..ngeee...(^_^)v






ok...yg ni pulak gmbo kawen kawan sekampus aku dlu msa blajo kat UMS...salmiah dgn psangannye,hafidz...ade aku tulis entri pasal mjlis kwn aku ni...skang aku nk tunaikan janji aku dlu kta nk upload gmbo kawen die...ni la die hasilnye pas aku dh edit2..kih3..majlis kwn aku ni berlangsung kt rumah die di pekan nanas,pontian,johor...alamat rumah die aku xthu k...kui3...sbb dh 2 thn x jumpa dgn die, so aku pun turun la ke johor tuk meraikn majlis hari bersejarah kwn aku ni...xde2 duit pun aku gedik2 gak nk turun sna..siap mintak duit tmbg kat sayang aku...ngahaha...ohhh...trima kasih syg...nnt ceq gnti balik duit tu eh..kui3...






lastly...yg ni gmbo kawen my BFF sejak aku pindah skolah n menetap kt penang ni..kami kawan since form4 smpai la skang...lebih kurang 10thn la dh kawan...huhu..kawen dh besfren aku ni...cantek kan besfren aku ni??mcm rozita che wan kan...ohh..aku terpegun tgk die msa majlis kawen die...mmg cantek sgt...besfren aku ni dh selamat menjadi suri hidup kpd encik kusyairi...aku kenal la jgk dgn husband die nih..tp kenal gitu2 je..besfren aku kenalkn 2thn dlu..ki3...majlis nikah 16 Disember 2009...majlis kawen 26 Disember 2009...msa majlis kawen die aku telah diamanahkan sekali lg menjadi pengapit pengantin pompuan...ohh...tahun 2009 dh 2 kali aku jd pengapit..bile la turn aku plk ye..ngahaha...haip...jgn nk brangan cik sha..p cri keje dlu..bru pikir pasal kawen..huhuhu...


ok..tu saje gmbo2 kawen yg aku nk share..cantik x aku edit??cakap cantik...kalo x kang aku cubit korg..ngahaha...sape2 nk upah aku ngedit2 gmbo sila kan la kontek2 dgn aku..nak aku edit gmbo korg dgn boifren ke,gelfren ke..gmbo g jln2 ke..gmbo kawen ke,tunang ke..gmbo ape2 je la...boleh2...sila2..aku suke edit2 gmbo nih...upah sgt berbaloi...hahaha...


sekian time kaseh...






p/s:gmbo kurang clear dlm blog...nk tgk dgn lebih jelas n besar sila click pd gmbr ye..
Suka baca entri ni? Mekaseh! (^_^)

 
Copyright @ Shahada Fauzi Official Blog | Since 2009 | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By Blogger.com